ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ζελένσκι: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Ζελένσκι: «Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία» AP Photo/Evgeniy Maloletka

Εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία ζήτησε για ακόμη φορά από τη διεθνή κοινότητα μέσω διαγγέλματός του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όταν η τυραννία επιτίθεται εναντίον όλων όσα διατηρούν την ειρήνη στην Ευρώπη, πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως», ανέφερε και σημείωσε:

«Το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία».

«Ο δημοκρατικός κόσμος ασφαλώς μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε ακόμη πως ο σκοπός της «αντιπολεμικής συμμαχίας μας» είναι να τερματιστεί η σύρραξη «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που χαρακτήρισε όχι μόνο «ηθικό καθήκον για όλες τις δημοκρατίες» αλλά και «στρατηγική άμυνας για κάθε πολιτισμένο κράτος».

«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο κ. Ζελένσκι, «ολόκληρη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία», έκρινε.

Η νέα έκκληση του Ζελένσκι για το ρωσικό πετρέλαιο έρχεται μετά την συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο.

Ο Τζόνσον συμφώνησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα για να υποστηρίξει την Ουκρανία μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ζελένσκι.

«Λόγω της αποφασιστικής ηγεσίας του προέδρου Ζελένσκι και του ακατανίκητου ηρωισμού και του θάρρους του ουκρανικού λαού, οι τερατώδεις στόχοι του Πούτιν ματαιώνονται», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγγυηθεί επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια σε δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία - με την επιφύλαξη κοινοβουλευτικής έγκρισης - ανεβάζοντας τη συνολική εγγύηση δανείου του στο 1 δισ. δολάρια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χαλαρώσει επίσης τους δασμούς στις περισσότερες εισαγωγές από την Ουκρανία για να απελευθερώσει το εμπόριο.

Ο Τζόνσον προανήγγειλε ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συνεχίσει να εντείνει τις κυρώσεις κατά της πολεμοκάπηλου Ρωσίας «βδομάδα με την εβδομάδα», καθώς και ότι η Βρετανία θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες - δηλαδή τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ