ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν μόνο μετά τη «μάχη του Ντονμπάς»

Πόλεμος Ουκρανία: Πιθανή συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν μόνο μετά τη «μάχη του Ντονμπάς»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Καθώς η Ρωσία φαίνεται έχει αλλάξει στρατηγική, θέτοντας στο επίκεντρο της προσοχής της την περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου και αναμένεται μια «μεγάλη μάχη» το επόμενο διάστημα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαϊλο Ποντόλιακ δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Βολοντίμρ Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να γίνει μετά την «μάχη του Ντονμπάς». 

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν «παγώσει», μετά την ανακάλυψη θηριωδιών σε ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έρχονται στο φως μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από αυτές. Παρότι η Ουκρανία δεν έχει καμία διάθεση να διαπραγματευτεί, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία πρέπει να συνεχιστούν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες. Η Ουκρανία πρέπει να τις κερδίσει, ιδιαίτερα στο Ντονμπάς. Και μετά από αυτό, η Ουκρανία θα αποκτήσει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση, από την οποία θα μπορεί να υπαγορεύσει ορισμένους όρους. Στη συνέχεια θα συναντηθούν οι πρόεδροι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις εβδομάδες», ανέφερε ο Ποντόλιακ σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στην τηλεόραση.

Ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σήμερα πυραύλους στις ουκρανικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντνίπρο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα αεροδρόμιο και προκαλώντας ενδεχομένως απώλειες.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, περιφερειάρχης του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία), δήλωσε πως διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια μιας εγκατάστασης υποδομών που χτυπήθηκε στην πόλη Ζβονέτσκι και πρόσθεσε πως λεπτομέρειες για θύματα θα ανακοινωθούν αργότερα.

«Στη διάρκεια της νύχτας πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν τη βάση και το αρχηγείο του εθνικιστικού τάγματος Δνείπερος στη Ζβονέτσκι, το οποίο έλαβε πρόσφατα επίσης ενισχύσεις από ξένους μισθοφόρους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρεζνιτσένκο γνωστοποίησε στο Telegram πως σημειώθηκε επίσης επίθεση στο αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο.

«Το ίδιο το αεροδρόμιο και οι υποδομές σε κοντινή απόσταση καταστράφηκαν. Και οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν», είπε ο Ρεζνιτσένκο.

Ο Ρεζνιτσένκο είχε δηλώσει νωρίτερα πως ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από επίθεση στο Ντνίπρο και πως οι πύραυλοι προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιάς, η οποία εντέλει κατασβέστηκε. Πύραυλος έπληξε επίσης ένα κτίριο στον τομέα Πάβλογκραντ, πρόσθεσε.

Ο Σεργκίι Γκαϊντάι, περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, μιας περιοχής στην ανατολική Ουκρανία που συνορεύει με τη Ρωσία, έγραψε νωρίτερα στο Telegram ότι ένα σχολείο και ένα πολυώροφο κτίριο χτυπήθηκαν στην πόλη Σεβεροντονέτσκ.

«Ευτυχώς, καμία απώλεια», είπε ο Γκαϊντάι.

Το Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Κουλέμπα: «Στρατηγικό λάθος» της Γερμανίας και της Γαλλίας που δεν επέτρεψαν στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν «στρατηγικό λάθος» της Γερμανίας και της Γαλλίας που δεν επέτρεψαν στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2008.

«Αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ, αυτός ο πόλεμος δεν θα γινόταν», είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξή του την Κυριακή το πρωί στο NBC.

«Το στρατηγικό λάθος που έγινε το 2008 από τη Γερμανία και τη Γαλλία που απέρριψαν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων να φέρουν την Ουκρανία μέσα, είναι κάτι για το οποίο πληρώνουμε», είπε ο Κουλέμπα.

«Δεν είναι η Γερμανία ή η Γαλλία που πληρώνουν το κόστος για αυτό το λάθος, είναι η Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Κουλέμπα είπε επίσης ότι θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» ακόμη και να σκεφτεί κανείς τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, μετά το χτύπημα πυραύλων στην ανατολική πόλη Κραματόρσκ και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην πόλη Μπούτσα.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και να σκεφτείς να καθίσεις με ανθρώπους που διαπράττουν ή βρίσκουν δικαιολογίες για όλες αυτές τις φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, οι οποίοι έχουν προκαλέσει τόσο τρομερή ζημιά στην Ουκρανία», σημείωσε στη συνέντευξή του.

«Αλλά καταλαβαίνω ένα πράγμα – αν το να καθίσω με τους Ρώσους θα με βοηθήσει να αποτρέψω τουλάχιστον μια σφαγή, όπως στην Μπούτσα, ή τουλάχιστον μια άλλη επίθεση στο Κραματόρσκ, πρέπει να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο προέδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «βασικό εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα», η Ουκρανή γενική εισαγγελέας δήλωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί 5.600 περιπτώσεις φερόμενων εγκλημάτων πολέμου καθώς και 500 Ρώσοι εγκληματίες πολέμου.

Αναφέρθηκε κυρίως στην επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ (ανατολικά) κατά την οποία 52 άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα χτύπημα που αποδίδεται σε ρωσικό πύραυλο.

«Απολύτως, είναι ένα έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Βενεντίκτοβα, λέγοντας ότι έχει αποδείξεις πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν απλώς να σωθούν, ήθελαν να απομακρυνθούν», σημείωσε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο LIVEBLOG του CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ