ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Χαμηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο – Πότε αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις

Εκλογές Γαλλία: Χαμηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο – Πότε αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις
Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τον πρόεδρο της χώρας τους AP Photo/Jean-Francois Badias

Στο 65% έφτασε το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η αποχή προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 24% και 26%.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%.

Ωστόσο, μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

Οι κάλπες στη Γαλλία άνοιξαν το πρωί της Κυριακής, με τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους. Γύρω στις 21:00 ώρα Ελλάδας αναμένονται οι επίσημες εκτιμήσεις.

Στη Γαλλία, οι πολίτες συνήθως αποφεύγουν να ψηφίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες και τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος, με αποτέλεσμα οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις ως προς την αποχή να εξάγονται συνήθως τις απογευματινές ώρες. Ως προς τα τελικά αποτελέσματα οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21.00 ώρα Ελλάδας), αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Εμανουέλ Μακρόν να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Μαρίν Λεπέν στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ