ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Γαλλία: Θρίλερ η «μάχη» Μακρόν - Λεπέν σε exit poll - Κοντά στο 24% τα ποσοστά τους

Εκλογές στη Γαλλία: Θρίλερ η «μάχη» Μακρόν - Λεπέν σε exit poll - Κοντά στο 24% τα ποσοστά τους
Μάχη στήθος με στήθος φέρεται να δίνουν Μακρόν και Λεπέν στην πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με exit poll βελγικής εφημερίδας Eric Feferberg / Pool Photo via AP

Σκληρή μάχη φαίνεται να δίνουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές σε exit poll που δημοσιεύει η ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδας La Libre.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η La Libre οι δύο μονομάχοι βρίσκονται σε ποσοστά κοντά στο 24%. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από ένα αριθμό ερωτηθέντων που ψήφισαν. Την ίδια ώρα στο 19% έχει αναρριχηθεί ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ - Μελανσόν.

Η εφημερίδα, τονίσει ότι οι πληροφορίες της προέρχονται «από μια καλή πηγή».

«Αυτά είναι αποτελέσματα από ένα πρώτο exit poll, που πραγματοποιήθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία είναι μόνο ενδεικτικά και τα οποία ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ακατέργαστα, μη επεξεργασμένα στοιχεία», αναφέρει η εφημερίδα.

Χαμηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο

Την ίδια ώρα, στο 65% έφτασε το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η αποχή προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 24% και 26%.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%.

Ωστόσο, μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

Οι κάλπες στη Γαλλία άνοιξαν το πρωί της Κυριακής, με τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους. Γύρω στις 21:00 ώρα Ελλάδας αναμένονται οι επίσημες εκτιμήσεις.

Στη Γαλλία, οι πολίτες συνήθως αποφεύγουν να ψηφίζουν τις πρώτες πρωινές ώρες και τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος, με αποτέλεσμα οι πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις ως προς την αποχή να εξάγονται συνήθως τις απογευματινές ώρες. Ως προς τα τελικά αποτελέσματα οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21.00 ώρα Ελλάδας), αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Εμανουέλ Μακρόν να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Μαρίν Λεπέν στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.

Μήνυμα Μακρόν να προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη

Μήνυμα προς τους Γάλλους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν στέλνει ο Εμανουέλ Μκαρόν, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, καθώς η συμμετοχή φαίνεται μέχρι στιγμής να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ