ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Στη Μόσχα τη Δευτέρα ο Αυστριακός καγκελάριος - Θα συναντήσει τον Πούτιν

Πόλεμος Ουκρανία: Στη Μόσχα τη Δευτέρα ο Αυστριακός καγκελάριος - Θα συναντήσει τον Πούτιν
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο της Ουκρανίας, Σάββατο 9 Απριλίου 2022 (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Ρωσία για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής κυβέρνησης.

«Πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» για να ενθαρρύνει τον διάλογο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του καγκελαρίου.

Ο Νεχάμερ θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι ο Αυστριακός καγκελάριος πραγματοποίησε το Σάββατο επίσκεψη στο Κίεβο, όπου είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Νεχάμερ, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφτηκε και την Μπούτσα, έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας. Όπως είπε, η χώρα του είναι στρατιωτικά ουδέτερη, «αλλά καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε εκεί όπου σημειώνονται αδικίες και εγκλήματα πολέμου».

Παράλληλα σημείωσε πως η Αυστρία υποστηρίζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και το μπλοκ είναι έτοιμο να εφαρμόσει περισσότερες κυρώσεις.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουκρανίας να διεξάγει εκ νέου διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, οι οποίες έχουν παγώσει μετά την ανακάλυψη θηριωδιών σε απελευθερωμένες ουκρανικές πόλεις και παρά την απειλή μιας επικείμενης επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο.

«Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο», συνέχισε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο LIVEBLOG του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ