ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Επιχείρηση της Europol βάζει στο στόχαστρο τους πόρους Ρώσων

Πόλεμος Ουκρανία: Επιχείρηση της Europol βάζει στο στόχαστρο τους πόρους Ρώσων
Η Europol, με έδρα τη Χάγη, θα φέρει σε πέρας την «Επιχείρηση Όσκαρ» σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών AP Photo

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Europol) άρχισε επιχείρηση με σκοπό την κατάσχεση πόρων προσώπων, θεσμών και επιχειρήσεων στη Ρωσία που αντιμετωπίζουν κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Europol, με έδρα τη Χάγη, θα φέρει σε πέρας την «Επιχείρηση Όσκαρ» σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Η επιχείρηση θα συμβάλει στις έρευνες για τους πόρους των προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο και να ασκηθούν ποινικές διώξεις στις περιπτώσεις που οι κυρώσεις παρακάμπτονται. Η διάρκειά της θα είναι καταρχήν ένα έτος και έχει αρκετές διακριτές πτυχές, διευκρίνισε η Ευρωπόλ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για τις πληροφορίες περί χρήσης χημικών από τη Ρωσία

Ενημερωμένη για τις πληροφορίες που θέλουν να έγινε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στη Μαριούπολη, είναι οι ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν ακόμη την πληροφορία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί για τη χρήση χημικού όπλου στο λιμάνι, που είναι στρατηγικής σημασίας, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, από τον ρωσικό στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του. «Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο διάγγελμά του, είπε ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. «Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς ωστόσο να λέει ότι χρησιμοποιήθηκαν.

LIVEBLOG - Ουκρανία: Φόβοι για χρήση χημικών όπλων - Σε πολιορκία Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ντονέτσκ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ