ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Επιφυλακτικός ο Σολτς για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Γερμανία: Επιφυλακτικός ο Σολτς για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία
Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας, αλλά θα γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Όλαφ Σολτς (Ben Stansall/Pool Photo via AP)

Διίστανται οι απόψεις στη Γερμανία για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, να υποστηρίζει ότι η χώρα δεν θα αποφασίσει μόνη της για την αποστολή οπλικού εξοπλισμού.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε χθες Δευτέρα, 12 Απριλίου, «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατό βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».

«Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση», δήλωσε ο καγκελάριος.

Η Γερμανία έχει έως τώρα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα, ενώ χθες η βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι, εφόσον δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, μπορεί να παραδώσει έως και 50 άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Υπέρ της συνέχισης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι επίκειται ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Η Γερμανία έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση και πρέπει να ανταποκριθεί. Πρόκειται για βοήθεια σε μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, διευρινίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει, για λόγους ασφαλείας, να μη μιλάει για συγκεκριμένους τύπους όπλων ή διαδρομών παράδοσης.

Τις επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες η κορύφωση των μαχών

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητάει βαρύ οπλισμό για να αντιμετωπίσει η χώρα του τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα ενταθούν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αν η Ρωσία συνεχίσει να εστιάζει τις προσπάθειές της εκεί, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Οι ρωσικές επιθέσεις παραμένουν εστιασμένες στις ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ με περαιτέρω μάχες γύρω από την Χερσώνα και το Μικολάγιφ και μια ανανεωμένη προώθηση προς το Κραματόρσκ, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσύρονται από την Λευκορωσία προκειμένου να αναδιπλωθούν σε υποστήριξη των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ