ΚΟΣΜΟΣ

«Partygate»: Πρόστιμα σε Τζόνσον, τη σύζυγό του και τον ΥΠΟΙΚ για παραβίαση του lockdown

«Partygate»: Πρόστιμα σε Τζόνσον, τη σύζυγό του και τον ΥΠΟΙΚ για παραβίαση του lockdown
Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που τιμωρείται για παράβαση του νόμου AP/Frank Augstein

Πρόστιμα επιβλήθηκαν τόσο στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη σύζυγό του Κάρι Τζόνσον, όσο και στον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, για τη συμμετοχή τους στα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, κατά τη διάρκεια του lockdown που είχε επιβληθεί στη Βρετανία λόγω του κορωνοϊού. 

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι πλήρωσε το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για την παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας και ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Νωρίτερα, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ και οι τρεις είχαν λάβει ειδοποίηση για τα πρόστιμα από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, μετά από έρευνα που διεξήγαγε για τα πάρτι που διεξήχθησαν κατά παράβαση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που τιμωρείται για παράβαση του νόμου.

«Η Μητροπολική Αστυνομία διευκρίνισε ότι το ειδοποιητήριο για πρόστιμο που εκδόθηκε εις βάρος του πρωθυπουργού σχετίζεται με το ακόλουθο περιστατικό: Στις 19 Ιουνίου 2020 στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, μεταξύ 14:00 και 15:00, συμμετείχατε σε μια συγκέντρωση δύο ή περισσότερων ατόμων σε εσωτερικούς χώρους στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ 10», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Πρόκειται για πάρτι που διοργανώθηκε για τα γενέθλια του Βρετανού πρωθυπουργού, στο οποίο συμμετείχαν -όπως εκτιμάται- τουλάχιστον 30 άτομα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον και ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ, δήλωσαν ότι Τζόνσον και Σουνάκ πρέπει να παραιτηθούν.

«Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ παραβίασαν το νόμο και είπαν επανειλημμένα ψέματα στο βρετανικό λαό. Πρέπει και οι δύο να παραιτηθούν. Το Συντηρητικό Κόμμα είναι απολύτως ακατάλληλο να κυβερνήσει. Η Βρετανία αξίζει περισσότερα», σημείωσε ο Στάρμερ.

Σημειώνεται πως η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου διερευνά 12 συγκεντρώσεις που έγιναν στη Ντάουνινγκ Στριτ και την Προεδρία της Κυβέρνησης, μετά την εσωτερική έρευνα που κατέληξε ότι μέλη του προσωπικού του Τζόνσον συμμετείχαν σε πάρτι με κατανάλωση αλκοόλ, με τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό να συμμετέχει σε κάποια από αυτά. Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί περισσότερα από 50 πρόστιμα, ενώ αναμένονται περισσότερα, σύμφωνα με το BBC.

Σημειώνεται πως οι καταγγελίες για τα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια των lockdown το 2020 και το 2021 είδαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε αρχικά ότι «τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα που αφορούσαν τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού».

Μετά το «ντόμινο» των αποκαλύψεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την παρουσία του στα πάρτι, ισχυριζόμενος ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι συμμετείχε σε «γεύμα εργασίας».

Η συγγνώμη του Μπόρις Τζόνσον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον γνωστοποίησε σήμερα ότι πλήρωσε το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας. Παράλληλα, ζήτησε δημόσια «συγγνώμη», κατανοώντας - όπως είπε - τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

«Οφείλω να πω, απολύτως ειλικρινά, ότι εκείνη τη στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι αυτό συνιστούσε παραβίαση των κανόνων. Ωστόσο, φυσικά η αστυνομία έκρινε διαφορετικά και σέβομαι απόλυτα το πόρισμα της έρευνας», δήλωσε στο BBC.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ζήτησε επίσης «συγγνώμη» για την παραβίαση του lockdown που είχε επιβληθεί το 2020 κατά της διασποράς του κορονοϊού και ενημέρωσε πως πλήρωσε το πρόστιμο που του επιβλήθηκε.

«Λυπάμαι για την απογοήτευση και τον θυμό που προκλήθηκε», ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ