ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις συρρέουν στο Ντονμπάς - Ενδεχόμενη χρήση χημικών στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις συρρέουν στο Ντονμπάς - Ενδεχόμενη χρήση χημικών στη Μαριούπολη
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ήταν να βοηθήσει τον λαό του Ντονμπάς και «λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας» AP Photo/Felipe Dana

Μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, όπου επικεντρώνεται πλέον η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή, κατά την 48η ημέρα του πολέμου. Εν μέσω αυξανόμενων αναφορών περί χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι άμαχοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την περιοχή, ενόψει μιας ευρέως αναμενόμενης ρωσικής επίθεσης, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την «μεγάλη μάχη».

Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η επόμενη φάση του πολέμου στα ανατολικά θα μπορούσε να καθορίσει την έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Πολλοί επίσης περιμένουν ότι θα είναι αιματηρή. Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ προέτρεψε τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή το συντομότερο δυνατό χρησιμοποιώντας τους συμφωνημένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Ντονμπάς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε ανησυχίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν «ένα νέο στάδιο τρόμου» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν πράγματι είχαν χρησιμοποιηθεί. Παράλληλα, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Λιθουανίας, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι σχεδόν καθημερινά ανακαλύπτονται νέοι μαζικοί τάφοι και ότι σοροί βρίσκονται σε αποχετεύσεις και κελάρια.

Η ουκρανική κυβέρνηση, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλιαρ, εξετάζει μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης. «Υπάρχει ένα σενάριο ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι πυρομαχικά με φώσφορο» είπε η Μάλιαρ σε σχόλια της που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Αλλά και ο κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, είπε επίσης ότι είχε δει αναφορές περιστατικών για πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορούσε να τις επιβεβαιώσει.

Ορισμένοι παρατηρητές, ωστόσο, έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το αν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα, με βάση τα αρχικά διαθέσιμα στοιχεία, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί με βεβαιότητα τι συνέβη.

Αναφερθείς σχετικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τις αναφορές για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η χρήση χημικών όπλων προκαλεί «πραγματική ανησυχία» και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν το ενδεχόμενο χρήσης τους.

Περισσότεροι από 20.000 οι νεκροί άμαχοι στην Μαριούπολη

Στην Μαριούπολη η κατάσταση είναι απελπιστική. Όπως έχει μεταδώσει το Ukrinform, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετατρέψει την Μαριούπολη σε ένα απέραντο χώρο ερειπίων, οι κάτοικοι λιποθυμούν από την πείνα στους δρόμους, ενώ από τους βομβαρδισμούς θάβονται ζωντανοί μέσα στα καταφύγια.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο σημειώνει ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άμαχοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάσει και τις 20.000, καθώς οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν τις επιθέσεις στην πόλη και αφήνουν τις σορούς των Mαριουπολιτών ως «χαλί στους δρόμους».

Η μάχη στην Μαριούπολη επικεντρώνεται τώρα γύρω από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας χάλυβα Azovstal. Εάν οι Ρώσοι καταλάβουν την Azovstal, θα εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μάχονται σθεναρά για να υπερασπιστούν την Μαριούπολη από τη ρωσική κατοχή, λέγοντας πως οι Ρώσοι θέλουν να την καταλάβουν εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, ως μεγάλης πόλης-λιμάνι.

Ρωσικά κινητά κρεματόρια καίνε τις σορούς

O δήμαρχος κατηγόρησε τους Ρώσους ότι για αρκετές εβδομάδες εμποδίζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, για να αποκρύψουν εν μέρει τις δολοφονίες που διαπράττουν.

Ο Μποϊτσένκο αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σε σχέση με τις δηλώσεις αξιωματούχων, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φέρει στην Μαριούπολη κινητά κρεματόρια για να αφανίσουν τα θύματα του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στην πόλη.

Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν πολλές σορούς σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο όπου υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και ψυγεία.

«Έφτασαν κινητά κρεματόρια με την μορφή φορτηγών: τα ανοίγεις και μέσα υπάρχει ένας σωλήνας όπου καίνε αυτές τις σορούς» δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι στην Μαριούπολη παραμένουν 120.000 κάτοικοι οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό, θέρμανση και επικοινωνίες.

Πούτιν: Η επιχείρηση πάει σύμφωνα με το σχέδιο

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «τραγωδία» αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, ωστόσο, όπως είπε, η επιχείρηση πάει σύμφωνα με το σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ήταν να βοηθήσει τον λαό του Ντονμπάς και «λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας».

«Προφανώς, δεν είχαμε άλλη επιλογή, αυτό είναι σωστό. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι στόχοι (της ειδικής επιχείρησης) θα επιτευχθούν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πούτιν προσθέτοντας ότι το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης εξαρτάται από την ένταση των μαχών.

«Ο κύριος στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στο Ντονμπάς, τον λαό του Ντονμπάς, τον οποίο αναγνωρίσαμε, αναγκαστήκαμε να το κάνουμε επειδή οι αρχές του Κιέβου, πιεσμένες από τη Δύση, αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες του Μινσκ που αποσκοπούσαν στην ειρηνική λύση των προβλημάτων του Ντονμπάς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι στόχος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας είναι να προστατέψει τους πολίτες του Ντονμπάς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ έγραψε στον λογαριασμό του στο twiter: «Η Ρωσία υποστήριξε ότι ο στόχος τους στην Ουκρανία είναι να «προστατέψουν τον λαό του Ντονμπάς». Αυτή τη στιγμή, ρωσικά κινητά κρεματόρια καίνε τις σορούς ανθρώπων στην Μαριούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή. Αυτοί που επέζησαν, πεθαίνουν από την πείνα. Από τι τους «προστατεύετε;». Από τη ζωή;».

«Αν το Κρεμλίνο μισεί κάτι περισσότερο από την Ουκρανία, αυτό είναι η λέξη ‘Μαριούπολη’. Για περισσότερο από ενάμιση μήνα, οι υπερασπιστές μας προστατεύουν την πόλη από τον ρωσικό στρατό, οι οποίοι είναι υπερδεκαπλάσιοι. Μάχονται υπό βομβαρδισμούς για κάθε εκατοστό της πόλης. Κάνουν τους Ρώσους να πληρώσουν ένα εξωφρενικό τίμημα», συνεχίζει ο Ποντόλιακ σε μια σειρά από tweets και συμπληρώνει:

«Οι στρατιώτες μας παραμένουν μπλοκαρισμένοι και έχουν θέματα με τις προμήθειες. Η στρατιωτικο-πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας γνωρίζει το πρόβλημα, παρακολουθεί την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και έχει περισσότερες πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα».

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι και το στρατιωτικό προσωπικό κάνουν ό,τι είναι δυνατό (και αδύνατο) για να βρουν μια λύση και να βοηθήσουν τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τα σχέδια ή τις ενέργειές μας για να μην ενημερώσουμε τον εχθρό. Σας ζητάμε να το καταλάβετε», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Ποντόλιακ.

Δείτε πώς κάλυψε σε liveblog το CNN Greece τις εξελίξεις της 48ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ