ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδικά ΜΜΕ: Αποφασισμένη η Άντερσον να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο

Σουηδικά ΜΜΕ: Αποφασισμένη η Άντερσον να υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο
Η Σουηδή πρωθυπουργός, εμφανίζεται αποφασιμένη για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ έντονες είναι και οι διεργασίες στους Σουηδούς Σοσιαλδημοκράτες AP Photo / Matt Dunham

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας έχει ήδη αποφασίσει να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, με την κυβέρνησή της να σχεδιάζει να υποβάλει την αίτηση της Σουηδίας στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, σχολιάζει η εφημερίδα «Svenska Dagbladet».

Η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε από τη στήλη πολιτικού σχολιαστή της εφημερίδας, που αναφερόταν στην συνάντηση της πρωθυπουργού της Σουηδίας με τη Φινλανδή ομόλογό της Σάνα Μάριν στη Στοκχόλμη για να συζητήσουν τη δημοσίευση της νέας έκθεσης της Φινλανδίας για την κατάσταση ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Aftonbladet» ανέφερε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής του κόμματος για τις 24 Μαΐου, κατά την οποία είναι πιθανό να ληφθεί απόφαση στήριξης της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση, ισχυρίζεται η εφημερίδα, θα είναι το αποκορύφωμα ενός εσωκομματικού διαλόγου έξι εβδομάδων που θα ακολουθήσει τρεις εθνικές συνεδριάσεις για την πολιτική ασφάλειας και μια συνάντηση στη Στοκχόλμη στις 23 Μαΐου και των 26 προέδρων περιφερειών.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει πέντε ώρες και θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Στοκχόλμη.

«Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον σεβασμό που απαιτεί. Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που έχουν συνασπιστεί γύρω από τη θέση που είχε διατυπώσει ο Ούλωφ Πάλμε», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή «κεντρικά τοποθετημένη» μέσα στο κόμμα.

«Μένει να δούμε αν θα ληφθεί απόφαση (σ.σ. για το ΝΑΤΟ στη σύνοδο), αλλά είναι σαφές ότι πολλά θα εξαρτώνται από αυτό», είπε η ίδια πηγή.

Το κόμμα ξεκίνησε τη Δευτέρα έναν «εσωτερικό διάλογο» για την κατάσταση ασφαλείας της Σουηδίας, αναφέροντας σε σχετικό δελτίο τύπου ότι στόχος ήταν να γίνει μια «σωστή συζήτηση» για την ασφάλεια της Σουηδίας και να ενθαρρύνει τα μέλη του κόμματος να «εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους» για το ζήτημα.

«Το καθεστώς ουδετερότητας της Σουηδίας, το οποίο την οδήγησε να αποφύγει τη συμμετοχή σε διεθνείς στρατιωτικές συμμαχίες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, ήταν βασικό μέρος της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής» αναφέρει ο σουηδικός ιστότοπος thelocal.se και προσθέτει:

«Αναμφισβήτητα έφτασε στο αποκορύφωμά του υπό τον Πρωθυπουργό Ούλωφ Πάλμε, ο οποίος ήταν ένθερμος επικριτής τόσο της αμερικανικής όσο και της σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής».

Στο δελτίο Τύπου που ανακοινώνει τον διάλογο που θα γίνει στο κόμμα, αναφέρεται ότι ενώ τα μέλη θα ενθαρρύνονται να πουν τη γνώμη τους, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυβερνώσα επιτροπή του κόμματος.

«Εάν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκύψει ανάγκη αλλαγής πορείας στην πολιτική ασφαλείας, θα εναπόκειται στο διοικητικό συμβούλιο του κόμματος… να λάβει μια τέτοια απόφαση», σχολιάζουν κεντρικά από το κόμμα.

Σύμφωνα με την Aftonbladet, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν οι τρεις προγραμματισμένες εθνικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά ή φυσικά.

Η πηγή είπε ότι η επανεκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας της Σουηδίας που διεξάγεται επί του παρόντος από την «ομάδα ανάλυσης πολιτικής ασφαλείας», θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαΐου, επιτρέποντας στα συμπεράσματά της να ενσωματώνουν τυχόν αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου.

Οι Σουηδοί Δημοκρατικοί συγκάλεσαν τη Δευτέρα μια παρόμοια ειδική συνεδρίαση της επιτροπής του κόμματός τους, στην οποία έδωσε στον ηγέτη του κόμματος Τζίμι Άκεσον εντολή να πιέσει για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τώρα μια πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν ότι μια απόφαση ένταξης θα πρέπει να απαιτεί ειδική πλειοψηφία 75%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ