ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ισόβια κάθειρξη στον 26χρονο ισλαμιστή για τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες

Βρετανία: Ισόβια κάθειρξη στον 26χρονο ισλαμιστή για τη δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες
Στον Αλί επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, ποινή που επιβάλλεται πολύ σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο AP/Kirsty Wigglesworth

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία του βετεράνου Βρετανού βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες, καταδικάστηκε σήμερα, Τετάρτη, ο «φανατικός ισλαμιστής» Αλί Χάρμπι Αλί, που εμπνεύστηκε την επίθεση  από το Ισλαμικό Κράτος.

Ανακοινώνοντας την ποινή σε βάρος του 26χρονου Αλί, ο δικαστής Νάιτζελ Σουίνι δήλωσε ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» για την ανάγκη να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία του Έιμες, τον οποίο μαχαίρωσε μέχρι θανάτου σε επίθεση σε εκκλησία ενώ συνομιλούσε με ψηφοφόρους του.

«Πρόκειται για μια δολοφονία που έπληξε την καρδιά της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο δικαστής, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ασυνήθιστη περίπτωση».

Ο Αλί, Βρετανός υπήκοος και γιος πρώην συμβούλου μέσων ενημέρωσης πρώην πρωθυπουργού της Σομαλίας, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Έιμες σε επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο, ως εκδίκηση, όπως είπε, για τη στήριξη του βουλευτή στα αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία.

Ο Αλί κρίθηκε την Δευτέρα ένοχος για τη δολοφονία και για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, με το δικαστήριο να χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα για να καταλήξει σε ετυμηγορία.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ήταν ένας «ταγμένος, φανατικός, ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής τρομοκράτης».

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, επιβάλλεται πολύ σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τελευταία φορά επιβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον αστυνομικό Γουέιν Κάζινς, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της Λονδρέζας Σάρα Έβεραρντ καθώς και στον δολοφόνο της βουλευτού Τζο Κοξ, τον ακροδεξιών πεποιθήσεων Τόμας Μέιρ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντέιβιντ Έιμες, ήταν βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, πατέρας πέντε παιδιών, και δολοφονήθηκε σε επίθεση με μαχαίρι στο Έσεξ σε συνάντηση με τους ψηφοφόρους του σε μια εκκλησία Μεθοδιστών.

Ο ύποπτος, ο οποίος σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ είχε παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα κατά της ριζοσπαστικοποίησης, συνελήφθη επιτόπου.

Η τραγωδία συντάραξε τη χώρα, φέρνοντας στον νου τη δολοφονία της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Τζο Κοξ, τον Ιούνιο του 2016 από έναν δεξιό εξτρεμιστή και οδηγώντας σε εκκλήσεις για ενίσχυση της ασφάλειας των βουλευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ