ΚΟΣΜΟΣ

Πολιορκείται η Μαριούπολη: Θρίλερ με την «παράδοση Ουκρανών πεζοναυτών»- Αναφορές για 21.000 νεκρούς

Πολιορκείται η Μαριούπολη: Θρίλερ με την «παράδοση Ουκρανών πεζοναυτών»- Αναφορές για 21.000 νεκρούς
Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες που υπερασπίζονται την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, ισχυρίζεται η Μόσχα. Δεν έχει καταστεί σαφές αν και πότε αυτό συνέβη, ή πόσες δυνάμεις εξακολουθούν να υπερασπίζονται τη μαρτυρική ουκρανική πόλη, καθώς -για την ώρα- δεν έχει υπάρξει ανεξάρτητη επιβεβαίωση του ρωσικού ισχυρισμού.

Σε μια από τις πιο κρίσιμες μάχες του πολέμου, o εκπρόσωπος του υπουργείοu Άμυνας της Ρωσίας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε την Τετάρτη ότι 1.026 στρατιώτες της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 162 αξιωματικών, «έχουν εθελοντικά καταθέσει τα όπλα» κοντά στο εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Ilyich της πόλης.

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Καντίροφ ανέφερε επίσης ότι «μέσα στο Azovstal υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 200 τραυματίες, που δεν μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια».

«Τόσο για αυτούς όσο και για τους υπόλοιπους, το καλύτερο θα ήταν να τερματίσουν αυτή την ανώφελη αντίσταση και να πάνε στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους» πρόσθεσε.

Η μαρτυρική πόλη, ο βασικός στόχος που δεν έχει τεθεί ακόμη υπό ρωσικό έλεγχο στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, έχει πολιορκηθεί και μετατραπεί σε ερείπια κατά τη διάρκεια της επτά εβδομάδων ρωσικής εισβολής. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για 21.000 άμαχους νεκρούς.

To θέατρο της Μαριούπολης που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο αμάχων, μετά τον βομβαρδισμό του από τις ρωσικές δυνάμειςAP Photo/Alexei Alexandrov

Η κατάληψή της θα σηματοδοτούσε την πρώτη πτώση μιας μεγάλης ουκρανικής πόλης και θα βοηθούσε τη Ρωσία να εξασφαλίσει μια χερσαία δίοδο μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς και την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014. Η σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία μέσω των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες θα διευκόλυνε πολύ τη Ρωσία να μεταφέρει αγαθά και ανθρώπους από και προς την Κριμαία. Η Ρωσία το ήθελε αυτό από το 2014, όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στα ανατολικά.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, Mικαήλο Ποντόλιακ, έγραψε στο Twitter ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είχαν έλλειψη προμηθειών, αλλά «πολέμησαν για κάθε μέτρο της πόλης».

Σύμφωνα με το BBC, ο Άιντεν Άσλιν, ένας Βρετανός που πολεμούσε στον ουκρανικό στρατό στη Μαριούπολη, τηλεφώνησε στη μητέρα του και έναν φίλο του για να πει ότι αυτός και οι σύντροφοί του δεν είχαν τρόφιμα, πυρομαχικά και άλλες προμήθειες και ότι θα παραδοθούν.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Τετάρτη πλάνα, ισχυριζόμενη ότι ήταν από το λιμάνι της Μαριούπολης, που δείχνουν δεκάδες άνδρες με ρούχα παραλλαγής να περπατούν με τα χέρια ψηλά και να κουβαλούν άλλους σε φορεία. Ένας άντρας φαίνεται να κρατά μια λευκή σημαία στο ένα χέρι και τη λαβή ενός φορείου στο άλλο. Στο βάθος υπήρχε ένα πολυόροφο βιομηχανικό κτήριο με τα παράθυρά του σπασμένα και την οροφή κατεστραμμένη, το οποίο αναγνωρίστηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση ως η μεταλλουργία Iliich.

Ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν σχολίασε τα περί παράδοσης, αλλά ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι μέλη της ίδιας ταξιαρχίας κατάφεραν να συνδεθούν με άλλες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη ως αποτέλεσμα ενός «επικίνδυνου ελιγμού».

«Στη Μαριούπολη τμήματα της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, έπειτα από έναν δύσκολο και πολύ ριψοκίνδυνο ελιγμό, έσπασαν τον κλοιό και ενώθηκαν με το τάγμα «Άζοφ», το οποίο με τρόπο επαγγελματικό υποστήριξε την επιχείρηση» έγραψε ο Αρεστόβιτς.

Ο Αρεστόβιτς ανέφερε ότι το τάγμα «Αζόφ» έλαβε σημαντική ενίσχυση, ενώ η 36η ταξιαρχία απέφυγε να διασπασθεί κατά τμήματα και απέκτησε πρόσθετες σοβαρές δυνατότητες, αποκτώντας μια δεύτερη ευκαιρία.

Μακρόν: Σημείο εμμονής του Πούτιν η Μαριούπολη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «αποφάσισε ότι δεν θα σταματήσει» στην Ουκρανία επειδή «χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη για τον εαυτό του», παρόλο που «συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πόλη της Μαριούπολης, στην οποία επικεντρώνεται ο ρωσικός στρατός, «είναι ίσως ένα σημείο εμμονής, επειδή είναι ένα σύμβολο της Ουκρανίας που τον αρνείται», πρόσθεσε.

«Επικεντρώνοντας την επίθεση στο Ντονμπάς, ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να επιτύχει μια νίκη και να στοχεύσει σε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου, μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον ίδιο και για τη Ρωσία» εκτίμησε ο Μακρόν.

«Γι' αυτό, «δεν έχω μεγάλη πίστη στη συλλογική μας ικανότητα να τον φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βραχυπρόθεσμα», σημείωσε.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ