ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων

Άνω των 2,5 δισ. δολαρίων η συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία AP Photo/Carolyn Kaster

Την έγκριση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ύψους 800 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον ενόψει της «ευρύτερης» ρωσικής επίθεσηςπου αναμένουν οι ΗΠΑ στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, σε ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη σημερινή επικοινωνία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι και μοιράστηκα μαζί του ότι η κυβέρνησή μου εγκρίνει επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα, πυρομαχικά και άλλη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχουμε με καταστροφικό αποτέλεσμα. Καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται να εντείνει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες να αμυνθεί» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η νέα στρατιωτική στήριξη των 800 εκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζει σε περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Η σταθερή προμήθεια όπλων που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι και εταίροι τους στην Ουκρανία ήταν κρίσιμη για τη διατήρηση του αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής. Βοήθησε να διασφαλιστεί ότι ο Πούτιν απέτυχε στους αρχικούς πολεμικούς του στόχους για την κατάκτηση και τον έλεγχο της Ουκρανίας. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε τώρα», σημειώνει ο Μπάιντεν στη δήλωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι «ο αμερικανικός λαός θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού στον αγώνα του για ελευθερία».

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα Mi-17 (που προορίζονταν για το Αφγανιστάν, προτού καταρρεύσει η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση της χώρας και ανέλθουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία), 18 οβιδοβόλα Howitzer των 155mm, ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Για μέρος του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης