ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πάνω από 100 πτώματα βρέθηκαν στη Σούμι μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

Ουκρανία: Πάνω από 100 πτώματα βρέθηκαν στη Σούμι μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων
«Βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια», λέει ο περιφερειάρχης της πόλης AP Photo/Efrem Lukatsky (Φωτογραφία αρχείου από την Μπούτσα)

Για εικόνες φρίκης στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων κάνει λόγο Ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ντμίτρο Σιβίτσκι, βρέθηκαν πάνω από 100 πτώματα.

«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια — αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται πως στην προκαταρκτική έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) οι αιματηρές επιθέσεις του Μαρτίου στο μαιευτήριο και το θέατρο-καταφύγιο της πολιορκημένης Μαριούπολης ορίζονται ως εγκλήματα πολέμου.

Η τριμελής αποστολή του ΟΑΣΕ επί του πεδίου κατέγραψε συνολικά στην Ουκρανία συστηματικές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων, συλλέγοντας «αξιόπιστα στοιχεία» για πολυάριθμες επιθέσεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου και πιθανώς εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ