ΚΟΣΜΟΣ

«Η κόρη μου ήταν μόνη στο νοσοκομείο για 5 μέρες»: Δυστοπικές εικόνες από το lockdown στη Σανγκάη

«Η κόρη μου ήταν μόνη στο νοσοκομείο για 5 μέρες»: Δυστοπικές εικόνες από το lockdown στη Σανγκάη
Δημοτικοί υπάλληλοι μεταφέρουν φαγητό σε γειτονιά της Σανγκάης που βρίσκεται σε καραντίνα EPA/ALEX PLAVEVSKI

Η δασκάλα yoga Τζένι Τάο ήταν με τον άνδρα και τα δύο παιδιά τους στο σπίτι τους στη Σανγκάη – ένα διαμέρισμα του ενός υπνοδωματίου- τον περασμένο μήνα όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα. Η ίδια και ο άνδρας της, υγειονομικός υπάλληλος, είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Μεταφέρθηκαν σε ειδικό νοσοκομείο για ασθενείς του κορωνοϊού μαζί με τον 3χρονο γιο τους, ο οποίος επίσης βρέθηκε θετικός.

Ωστόσο, η 10χρονη κόρη τους παρέμενε αρνητική και έτσι εστάλη μόνη της σε ένα κέντρο καραντίνας.

Όταν την επόμενη ημέρα βρέθηκε θετική, εστάλη σε νοσοκομείο, αλλά σε διαφορετικό θάλαμο από την οικογένειά της...

«Η κόρη μου ήταν μόνη της επί πέντε ημέρες», λέει η Τάο. «Κάναμε πολλά τηλεφωνήματα. Μας έλεγαν ότι τα παιδιά πρέπει να είναι σε παιδικό θάλαμο και ότι υπάρχει εκεί προσωπικό που τα προσέχει. Όμως στην πραγματικότητα δεν την πρόσεχε κανείς. Όλα τα παιδιά εκεί έπρεπε να προσέχουν τον εαυτό τους. Η κατάσταση ήταν χαοτική και οι νοσοκόμες εμφανίζονταν μόνο την ώρα των γευμάτων».

Η αφήγηση της Τάο είναι μία από τις δεκάδες που περιγράφουν την σκληρή πραγματικότητα του παρατεταμένου lockdown στην πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη.

Αντιμέτωπη με την παραλλαγή Xe, η Σανγκάη πήρε δραστικά μέτρα για τη συγκράτηση του ιού, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής επιτυχία: το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα ανήλθαν σε 27.719, καταγράφοντας ημερήσιο ρεκόρ για 12η φορά μέσα σε 13 ημέρες.

Ο αριθμός αυτός ανέβασε τον συνολικό αριθμό μολύνσεων στην πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων στις 280.000, με 12.000 από τα κρούσματα να είναι συμπωματικά.

Μετά τις καταγγελίες ότι σφραγίστηκαν, με αλυσίδες ποδηλάτων και λουκέτα, οι είσοδοι πολυκατοικιών προκειμένου να παραμείνουν οι ένοικοι στο εσωτερικό τους, ο ανταποκριτής του CNNi στην πόλη, Ντέιβιντ Κούλβερ, δήλωσε ότι οι Αρχές σφράγισαν με ταινία την πόρτα του διαμερίσματός του προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα βγει παραβιάζοντας τα μέτρα.

«Δεν μπορώ να βγω έξω από την πόρτα διότι έχει σφραγιστεί. Αν το έκανα, θα έσπαγα τη σφραγίδα και αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες».

Οι αρχές της πόλης, άλλωστε, δεν κρύβουν ότι όταν εφαρμόζουν την πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID-19», το εννοούν.

Τα προβλήματα στη διανομή τροφίμων είναι σημαντικά. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να ανταλλάσσουν είδη με τους γείτονές τους. Τα πακέτα βοήθειας που διανέμει η κυβέρνηση περιέχουν ελάχιστα φαγητά, που δεν αρκούν ούτε για τη σίτιση ενός ανθρώπου για μία ημέρα.

«Αν πιστεύατε ότι οι εικόνες που είδαμε στη Γουχάν το 2020 ήταν άσχημες, δεν έχετε δει τίποτα», λέει ο Κούλβερ.

«Αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι της Σανγκάης δεν έχει προηγούμενο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πιο πλούσια, κοσμοπολίτικη πόλη της Κίνας».

Οργή και λογοκρισία

Η οργή που νιώθουν οι κάτοικοι της Σανγκάης διοχετεύεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τις νύχτες εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και ουρλιάζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο».

Βίντεο που δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν πολίτες να ουρλιάζουν.

Όντας σε καθεστώς lockdown ήδη μια εβδομάδα και μην ξέροντας πόσο θα διαρκέσει αυτό, συντονίζουν τις φωνές τους σε ένδειξη αγανάκτησης.

Ένας κάτοικος λέει ότι το να ουρλιάζει τον βοηθά να εξωτερικεύει το άγχος του και να χαλαρώνει.

H λογοκρισία δουλεύει ακατάπαυστα «εξαφανίζοντας» οποιαδήποτε ανάρτηση δεν είναι ιδιαίτερα επαινετική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η αναγγελία του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της πόλης, της Shanghai Dragon TV, ότι θα προβληθεί ντοκιμαντέρ που θα εξάρει την κυβερνητική αντιμετώπιση της πανδημίας και θα «μεταγγίσει θετική ενέργεια» στους κατοίκους, αναβλήθηκε μετά τη λαϊκή κατακραυγή.

Ένας χρήστης του «κινεζικού Twitter» έγραψε χαρακτηριστικά:

«Αγωνιούμε κάθε ημέρα. Ανησυχούμε αν θα έχουμε να φάμε. Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και βλέπουμε γύρω μας τραγικές καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας».

Ενδεικτική της κατάστασης στην οικονομική καρδιά της Κίνας είναι η έκκληση της Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα, στο μη αναγκαίο προσωπικό του προξενείου των ΗΠΑ στη Σανγκάη και των οικογενειών τους να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά και η ταξιδιωτική οδηγία να αποφεύγουν οι Αμερικανοί πολίτες τα μη αναγκαία ταξίδια σε ολόκληρη τη χώρα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε διά του εκπροσώπου του, Ζάο Λιτζιάν, την «έντονη δυσαρέσκεια για την εργαλειοποίηση της κατάστασης στη Σανγκάη», καταγγέλλοντας την Ουάσιγκτον ότι «επιχειρεί την κατασυκοφάντηση της χώρας».

Ο Ζάο, επίσης, υπεραμύνθηκε της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην COVID-19 που εφαρμόζει το Πεκίνο επισημαίνοντας ότι είναι «επιστημονική και αποτελεσματική».

Με τη στήριξη του προέδρου

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο νησί Χαϊνάν. Όπως είπε, η Κίνα δεν πρέπει να μεταβάλει την «ολιστική» αντιμετώπισή της στην COVID-19, δεν πρέπει να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα ή τα μέτρα πρόληψης που ήδη εφαρμόζει, προσθέτοντας ότι οι Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών που έχουν τα αυστηρά lockdown.

Χθες, πάντως, οι κινεζικές Αρχές επέτρεψαν σε 6,5 εκατομμύρια κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να φύγουν από τα όρια της γειτονιάς τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ