ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ανοίγουν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, περισσότερους εγγυητές ασφαλείας θέλει το Κίεβο

Ουκρανία: Ανοίγουν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, περισσότερους εγγυητές ασφαλείας θέλει το Κίεβο
Στο Λουχάνσκ οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα λειτουργήσουν αν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τους βομβαρδισμούς, λέει το Κίεβο AP Photo/Evgeniy Maloletka

Συνολικά εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα, Πέμπτη, στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι διάδρομοι αφορούν την εκκένωση, με ιδιωτικά οχήματα, της πολιορκημένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, καθώς και τις πόλεις Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ και Ενερχοντάρ.

Από την ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ θα λειτουργήσουν αν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τους βομβαρδισμούς τους, προσθέτει η Βερεστσούκ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα ο Ουκρανός διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ δήλωσε σε σχόλιό του που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Ουκρανία θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να ενεργήσουν ως εγγυητές για την ασφάλεια. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ρωσία δεν θέλει να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Βρετανία: Ποιες πόλεις είναι οι στόχοι των Ρώσων

Την ίδια ώρα, οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως οι ουκρανικές πόλεις Κραματόρσκ και Κοστιαντινίφκα πιθανόν να αποτελέσουν στόχους της Ρωσίας και να αντιμετωπίσουν επίπεδα βιαιότητας αντίστοιχα με αυτά που έχουν καταγραφεί σε άλλα αστικά κέντρα.

Σε νεότερη ενημέρωση αναφορικά με την πόλεμο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα «εκτεταμένα πλήγματα με πυραύλους και πυρά πυροβολικού και οι προσπάθειες συγκέντρωσης δυνάμεων για επίθεση» καταδεικνύουν μια αλλαγή στο παραδοσιακό ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη υπεράσπιση της Μαριούπολης από την Ουκρανία δεσμεύει αυτή τη στιγμή σημαντικό αριθμό ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ