ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία - «Moskva»: Τι συνέβη στη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Πόλεμος στην Ουκρανία - «Moskva»: Τι συνέβη στη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας
Το καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, σε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη Σεβαστούπολη που περιλαμβάνουν επίθεση κατά εχθρικού υποβρυχίου, 22 Φεβρουαρίου 2022 ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Αντικρουόμενες είναι οι εκδοχές Ρωσίας και Ουκρανίας για τις φλόγες που τύλιξαν το καταδρομικό Moskva, ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, με συνέπεια να υποστεί σοβαρές ζημιές και να εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί ένα βαρύτατο πλήγμα για τη Ρωσία όχι μόνο σε όρους συμβολισμού, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο, ανεξαρτήτως ποια εκδοχή ευσταθεί. Η φωτιά μαίνεται στο καταδρομικό, εντούτοις δεν έχει βυθιστεί και φέρεται να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό με πυραύλους Neptune, γεγονός που διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως ανατινάχθηκαν πυρομαχικά στο κατάστρωμα του καταδρομικού έπειτα από φωτιά -της οποίας τα αίτια διερευνώνται.

Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών δεν δύναται να επιβεβαιωθεί στην παρούσα φάση ο ουκρανικός ισχυρισμός περί επίθεσης στο πλοίο.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κιρμπι, επισήμανε μιλώντας στο CNNi πως υπήρξε τουλάχιστον μία έκρηξη, όμως οι Πολιτείες δεν διαθέτουν επί του παρόντος επαρκείς πληροφοριες για να εκτιμήσουν εάν όντως η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασας χτυπήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι τι συνέβη. Εκτιμούμε ότι όντως υπήρξε τουλάχιστον μία έκρηξη, αρκετά ισχυρή, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο πλοίο» ανέφερε ο Τζον Κίρμπι.

Παράλληλα, επισήμανε -αντίθετα με ισχυρισμούς της Ουκρανίας- πως το καταδρομικό δεν βυθίζεται και εκτιμάται ότι κατευθύνεται ανατολικά προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης για επισκευές.

Το Neptune είναι ένα σύγχρονο βλήμα κατά σκαφών επιφανείας που άρχισε να παραλαμβάνεται από το ουκρανικό Ναυτικό το 2019. Το βάρος του είναι περίπου 800 κιλά, κινείται με τουρμποφάν κινητήρα MS-400 και έχει εμβέλεια περίπου 300 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ουκρανική μετεξέλιξη του Zvezda Kh-35, ενός υποηχητικού ελαφριού πυραύλου cruise, που αναπτύχθηκε από τη σοβιετική εποχή, αλλά συνεχίζεται να γίνεται χρήση του και σήμερα σε όλες τις δυνατές παραλλαγές, αέρος-επιφανείας, επιφανείας-επιφανείας και ξηράς-επιφανείας. Εκτός από την Ρωσία και την Ουκρανία, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και οι δύο, συστήματα Neptune / Kh-35 διαθέτουν επίσης η Ινδία και το Βιετνάμ.

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η ναυαρχίδα των Ρώσων «Moskva», (πρώην;) καμάρι του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Η θέση της Μόσχας

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε από πλευράς του ότι «ο τρόπος που εξελίχθηκε η κατάσταση» αποτελεί βαρύ πλήγμα για τη Ρωσία, η οποία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως η ναυαρχίδα του Στόλου της καταστράφηκε.

«Πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο υποθέσεις. Η μία είναι ότι επρόκειτο απλά για ανικανότητα, και η άλλη είναι ότι δέχθηκαν επίθεση. Και καμία από τις δύο δεν είναι καλή για εκείνους» είπε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Ό,τι και αν συνέβη στο Moskva, στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουν ότι συνιστά βαρύτατο πλήγμα για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και για την εθνική υπερηφάνεια -συγκρίσιμο με την απώλεια ενός θωρηκτού για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή ενός αεροπλανοφόρου σήμερα, όπως σημειώνει ο Μπραντ Λίντον του CNNi.

Θα πρόκειται επίσης, αν η εκδοχή του Κιέβου επαληθευτεί, για την πρώτη επιτυχή επίθεση κατά μεγάλου ρωσικού πλοίου στη θάλασσα, και όχι σε λιμάνι.

Οι New York Times έρχονται να συμπληρώσουν πως αν και σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές η απώλεια του πλοίου δεν μεταβάλλει την πορεία του πολέμου, εάν επιβεβαιωθεί πως όντως επλήγη από πυραύλους Neptune θα πρόκειται για μία πολύ σημαντική ένδειξη των ουκρανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ρωσικές επιθέσεις διά θαλάσσης.

moskva_krimaia.jpg
Δορυφορική λήψη της ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, στις 7 ΑπριλίουSatellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε κατ' επανάληψη να απαντήσει σε ερωτήσεις για την «τύχη» του Moskva, αρκούμενος να δηλώσει πως αυτό είναι ζήτημα που άπτεται του υπουργείου Άμυνας.

Κατά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η φωτιά μαίνεται στο καταδρομικό και καταβάλλονται προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ το πλοίο φέρεται να κατευθύνεται προς τη Σεβαστούπολη, όπως δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι φαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει φωτιά στο πλοίο και να υπάρχουν προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το πλοίο πιστεύεται ότι υπέστη σημαντικές ζημιές.

Η Μόσχα έχει επισημάνει πως το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι, σημειώνοντας πως ο «βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί».

Η Νότια Στρατιωτική Διοίκηση της Ουκρανίας έχει υποστηρίξει από πλευράς της ότι η πυρκαγιά στο Moskva ξεκίνησε μετά το πλήγμα, προσθέτοντας ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ