ΚΟΣΜΟΣ

Η τελετή για τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών στο Κολοσσαίο

Η τελετή για τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών στο Κολοσσαίο
AP Photo/Gregorio Borgia

Κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα στο Κολοσσαίο της Ρώμης όπου βρίσκεται σε εξέλιξη τελετή για τη Μεγάλη Παρασκευή. Νωρίτερα, τελέστηκε η θεία λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Τον Σταυρό του Μαρτυρίου στην αναπαράσταση της πορείας προς τον Γολγοθά θα σηκώσουν μια Ουκρανή και μια Ρωσίδα νοσηλεύτριες. Πρόκειται για την Ιρίνα και την Αλμπίνα, οι οποίες εργάζονται στο νοσοκομείο Campus Biomedico της Ρώμης.

«Ο πόλεμος αυτός μας ένωσε πολύ. Θεωρούμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Όλη η ανθρωπότητα πρέπει να ενωθεί για να επιτευχθεί μια λύση, για να επικρατήσει -επιτέλους- η ειρήνη», δήλωσαν οι δυο νοσηλεύτριες, στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

H παρουσία τους στην τελετή προκάλεσε την αντίδραση της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα, η οποία έχει κάνει γνωστό ότι «συμμερίζεται την γενικότερη ανησυχία σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη πρωτοβουλία».

Πάπας: «Ο πόλεμος εφαρμόζει τον Καϊν-ισμό, σκοτώνει τον αδελφό μας»

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, αναφέρθηκε σήμερα στην σημασία του Πάσχα των Καθολικών και στις τραγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος αυτός, δυστυχώς, δεν αποτελεί κάτι το καινούριο. Όπως είπε ένας συγγραφέας, ο Ιησούς θα ψυχορραγεί μέχρι το τέλος. Ο κόσμος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, όχι μόνον στην Ευρώπη: στην Συρία, στην Υεμένη, στην Ρουάντα πριν είκοσι πέντε χρόνια. Ο κόσμος διάλεξε το πλαίσιο του Κάιν; Ο πόλεμος εφαρμόζει τον "καϊνισμό", σκοτώνει τον αδελφό μας», τόνισε ο πάπας.

Σε ερώτηση της παρουσιάστριας της Rai, Λορένα Μπιανκέτι, «πώς να ξεκινήσει διάλογο, κανείς, με όποιον ευθύνεται για το κακό;», ο Φραγκίσκος απάντησε: «Με τον δαίμονα δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διάλογο, είναι το απόλυτο κακό. Αλλά με τους ανθρώπους που έχουν την ασθένεια του μίσους, πρέπει να μιλάμε και να διαλογιζόμαστε. Ο Ιησούς μιλούσε με τόσους αμαρτωλούς. Όλοι έχουμε μια καλή πλευρά, δεν πρέπει να θεωρούμε κανέναν, οριστικά καταδικασμένο στο κακό».

Αναφερόμενος στις γυναίκες, ο ποντίφικας πρόσθεσε: «Οι γυναίκες μπορούν, σχεδόν, να ξαναδώσουν ζωή στους νεκρούς. Η Εκκλησία είναι γυναίκα και ο Χριστός είναι ο σύζυγός της. Στην πατρίδα μου, είδα γυναίκες να δέχονται τους πιο ταπεινωτικούς ελέγχους, για να συναντήσουν τα παιδιά τους, στις φυλακές. Όπως και η Παρθένος, είναι κοντά στο παιδί τους, μέχρι την ύστατη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ουσιαστικό ρόλο στις γυναίκες, σε τραγικές στιγμές. Ξέρουν καλά τι είναι η ζωή και τι είναι ο θάνατος. Μιλούν την γλώσσα αυτή και είναι η δύναμη της ανθρωπότητας».

Σε σχέση με τους πρόσφυγες, ο Πάπας τόνισε ότι «συνεχίζουμε να τους διαχωρίζουμε, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ή την χώρα προέλευσης. Δυστυχώς, είμαστε ρατσιστές». Υπενθύμισε, δε, ότι «και ο Ιησούς έζησε ως πρόσφυγας, στην Αίγυπτο, για να σωθεί απ' τον θάνατο, όπως και τόσοι σημερινοί πρόσφυγες».

«Ο πόλεμος είναι τερατούργημα» είπε, χαρακτηριστικά, ο Αργεντινός ποντίφικας. Δήλωσε, δε, ότι «καταλαβαίνει, αλλά δεν κατανοεί, όλους τους κυβερνώντες που αγοράζουν όπλα», διότι «αυτό δεν είναι το πλαίσιο της ειρήνης, αλλά το καϊνιστικό πλαίσιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ