ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη καταδικάζουν τη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη και Μαδρίτη καταδικάζουν τη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με την ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ AP Photo/Mahmoud Illean

Με κοινή ανακοίνωσή του οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και Ισπανίας καταδικάζουν τις αιματηρές συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση «όπως και να απόσχουν από τη βία και κάθε μορφή πρόκλησης».

Τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με την ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, μέσα στον περίβολο του Τζαμιού Αλ-Ακσα το πρωί της Παρασκευής, το τελευταίο περιστατικό στην πρόσφατη έξαρση της βίας που εγείρει φόβους για ανάφλεξη στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Παράλληλα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία ζήτησε τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». «Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και η αποφυγή κάθε μορφής βίας», δήλωσε.

«Η Γαλλία ζητεί τον σεβασμό και τη διατήρηση του ιστορικού status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και υπενθυμίζει τον ουσιαστικό ρόλο της Ιορδανίας σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε και επανέλαβε την «έντονη καταδίκη της για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 14 ανθρώπων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας εκ των συμπατριωτών μας».

Η Πλατεία των Τεμενών βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα, που κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Ο τομέας μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και παλαιστινίων διαδηλωτών.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι φέρουν τραύματα από πλαστικές σφαίρες, βομβίδες κρότου, αλλά και από χτυπήματα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη εκατοντάδων Παλαιστινίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Όρος του Ναού και σε όλο το Ισραήλ. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για οποιοδήποτε σενάριο και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες για οποιαδήποτε αποστολή», τόνισε ο Μπένετ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στα βίαια επεισόδια, ανακοίνωσε ότι «θεωρεί το Ισραήλ πλήρως και άμεσα υπεύθυνο για το έγκλημα αυτό και τις επιπτώσεις του».

«Απαιτείται άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον του τεμένους αλ Άκσα και να αποτρέψει να βγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για τις επιπτώσεις» των επεισοδίων.

Τέσσερις επιθέσεις έχουν σημειωθεί στο Ισραήλ από τις 22 Μαρτίου: οι δύο πρώτες από Ισραηλινούς Άραβες που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος και οι δύο δεύτερες από Παλαιστίνιους που κατάγονταν από τη Τζενίν. Συνολικά από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου έχουν χάσει τη ζωή τους 22 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων, από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ