ΚΟΣΜΟΣ

Προσευχή για την ειρήνη στην τελετή της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών στο Κολοσσαίο

Προσευχή για την ειρήνη στην τελετή της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών στο Κολοσσαίο
Στιγμιότυπο από την κατανυκτική τελετή για την Μεγάλη Παρασκευή στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό AP Photo/Gregorio Borgia

Το συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολούθησε την τελετή της Οδού του Μαρτυρίου, στην Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, προσευχήθηκε πριν λίγο σιωπηλά, υπέρ της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Τον σταυρό, όπως είχε ανακοινωθεί, κατά την δέκατη τρίτη στάση της Via Crucis, σήκωσαν η Αλμπίνα και η Ιρίνα, μια Ρωσίδα και μια Ουκρανή, οι οποίες εργάζονται στο νοσοκομείο Campus Biomedico της Ρώμης. Ντυμένες με μαύρα, πένθιμα ρούχα, ήταν εμφανώς συγκινημένες, όπως και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος.

Πρόκειται για την στάση της αποκαθήλωσης του Ιησού από τον Σταυρό, όταν το σώμα του παραδίδεται στην Παναγία. Όπως παρατήρησε και η τηλεόραση της Rai, o στοχασμός υπέρ της ειρήνης που είχε δημοσιοποιηθεί και διανεμηθεί από το Βατικανό, τελικώς δεν αναγνώσθηκε. Πιθανώς για να αποφευχθούν εντάσεις και με μέρος των Ουκρανών διπλωματών και κληρικών, της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας, που είχαν αμφισβητήσει την όλη πρωτοβουλία.

Ολοκληρώνοντας την τελετή, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τον Κύριο «να ωθήσει τους αντιπάλους να δώσουν το χέρι και να αφοπλίσει το ένοπλο χέρι του αδελφού, ώστε εκεί που υπάρχει μίσος να ανθίσει η ομόνοια».

Είχε προηγηθεί κατανυκτική τελετή για την Μεγάλη Παρασκευή στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Πάπας: «Ο πόλεμος εφαρμόζει τον Καϊν-ισμό, σκοτώνει τον αδελφό μας»

Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, αναφέρθηκε σήμερα στην σημασία του Πάσχα των Καθολικών και στις τραγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος αυτός, δυστυχώς, δεν αποτελεί κάτι το καινούριο. Όπως είπε ένας συγγραφέας, ο Ιησούς θα ψυχορραγεί μέχρι το τέλος. Ο κόσμος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, όχι μόνον στην Ευρώπη: στην Συρία, στην Υεμένη, στην Ρουάντα πριν είκοσι πέντε χρόνια. Ο κόσμος διάλεξε το πλαίσιο του Κάιν; Ο πόλεμος εφαρμόζει τον "καϊνισμό", σκοτώνει τον αδελφό μας», τόνισε ο πάπας.

Σε ερώτηση της παρουσιάστριας της Rai, Λορένα Μπιανκέτι, «πώς να ξεκινήσει διάλογο, κανείς, με όποιον ευθύνεται για το κακό;», ο Φραγκίσκος απάντησε: «Με τον δαίμονα δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διάλογο, είναι το απόλυτο κακό. Αλλά με τους ανθρώπους που έχουν την ασθένεια του μίσους, πρέπει να μιλάμε και να διαλογιζόμαστε. Ο Ιησούς μιλούσε με τόσους αμαρτωλούς. Όλοι έχουμε μια καλή πλευρά, δεν πρέπει να θεωρούμε κανέναν, οριστικά καταδικασμένο στο κακό».

Αναφερόμενος στις γυναίκες, ο ποντίφικας πρόσθεσε: «Οι γυναίκες μπορούν, σχεδόν, να ξαναδώσουν ζωή στους νεκρούς. Η Εκκλησία είναι γυναίκα και ο Χριστός είναι ο σύζυγός της. Στην πατρίδα μου, είδα γυναίκες να δέχονται τους πιο ταπεινωτικούς ελέγχους, για να συναντήσουν τα παιδιά τους, στις φυλακές. Όπως και η Παρθένος, είναι κοντά στο παιδί τους, μέχρι την ύστατη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ουσιαστικό ρόλο στις γυναίκες, σε τραγικές στιγμές. Ξέρουν καλά τι είναι η ζωή και τι είναι ο θάνατος. Μιλούν την γλώσσα αυτή και είναι η δύναμη της ανθρωπότητας».

Σε σχέση με τους πρόσφυγες, ο Πάπας τόνισε ότι «συνεχίζουμε να τους διαχωρίζουμε, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ή την χώρα προέλευσης. Δυστυχώς, είμαστε ρατσιστές». Υπενθύμισε, δε, ότι «και ο Ιησούς έζησε ως πρόσφυγας, στην Αίγυπτο, για να σωθεί απ' τον θάνατο, όπως και τόσοι σημερινοί πρόσφυγες».

«Ο πόλεμος είναι τερατούργημα» είπε, χαρακτηριστικά, ο Αργεντινός ποντίφικας. Δήλωσε, δε, ότι «καταλαβαίνει, αλλά δεν κατανοεί, όλους τους κυβερνώντες που αγοράζουν όπλα», διότι «αυτό δεν είναι το πλαίσιο της ειρήνης, αλλά το καϊνιστικό πλαίσιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ