ΚΟΣΜΟΣ

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας συνάντησε «επιζώντες» του Moskva

Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας συνάντησε «επιζώντες» του Moskva
Το καταδρομικό Moskva στη Μεσόγειο, 17 Δεκεμβρίου 2015 Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Βίντεο διάρκειας 26 δευτερολέπτων που φέρεται να απεικονίζει επιζώντες ναύτες του καταδρομικού Moskva έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να μην έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία πληροφορία για απώλειες μεταξύ των 510 μελών του πληρώματος της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βυθίστηκε την Πέμπτη, ενώ κατά την Ουκρανία «το πλήρωμα δεν μπορεί να έχει σωθεί».

Το βίντεο δείχνει τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχο Νικολάι Γεβμένοφ, και δύο ακόμη αξιωματικούς, να επιθεωρούν 100 περίπου παρατεταγμένους ναύτες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Κατά τη σχετική ανακοίνωση, ο ίδιος δήλωσε ότι οι ναύτες θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Η Μόσχα και το Κίεβο δίνουν αντικρουόμενες εκδοχές για τις φλόγες που τύλιξαν το καταδρομικό, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο πλοίο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές και να εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έπληξε το σύμβολο της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος με πυραύλους Neptune, γεγονός που διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέροντας πως ανατινάχθηκαν πυρομαχικά στο κατάστρωμα έπειτα από φωτιά που ξέσπασε υπό αδιευκρίνιστα αίτια.

Ανεξαρτήτως, ποια εκδοχή ευσταθεί -πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το Moskva βυθίστηκε- το σίγουρο είναι ότι η Ρωσία δέχεται ένα βαρύτατο πλήγμα όχι μόνο σε όρους συμβολισμού, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

moskva_krimaia.jpg
Δορυφορική λήψη της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, στις 7 ΑπριλίουSatellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ως προς την τύχη του πληρώματος, την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το πλήρωμα «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται κατά πόσο πρόκειται για το σύνολο των επιβαινόντων. Το βράδυ της Παρασκευής, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε πως ταμέλη του Moskva παραδόθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, χωρίς καμία αναφορά σε διασωθέντες ή θύματα.

Εκτιμάται ότι στη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, που αναβαθμίστηκε το 2020 προκειμένου να είναι αξιόπλοο μέχρι το 2040, επέβαιναν 510 μέλη πληρώματος. Αρχικές πληροφορίες είχαν αναφέρει ότι περίπου 50 μέλη διασώθηκαν από τουρκικό σκάφος.

Αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, εκτίμησε πως «το πλήρωμα δεν μπορεί να έχει σωθεί» και πως η Μόσχα δεν θα συγχωρήσει ποτέ στο Κίεβο τη βύθιση του σκάφους «συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ