ΚΟΣΜΟΣ

Βύθιση Moskva: «Θρίλερ» με τα 510 μέλη πληρώματος - Με αντίποινα απαντά η Ρωσία

Βύθιση Moskva: «Θρίλερ» με τα 510 μέλη πληρώματος - Με αντίποινα απαντά η Ρωσία
Δορυφορική εικόνα που παρέχεται από τη Maxar Technologies δείχνει το καταδρομικό Moskva στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, στις 7 Απριλίου 2022 Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Σαφές πλήγμα στο κύρος της Μόσχας και του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί η βύθιση του καταδρομικού Moskva, του μεγαλύτερου πλοίου που βυθίζεται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και ενδεχομένως να δυσχεράνει τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Αζοφική, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Η τύχη των περίπου 500 μελών του πληρώματος αγνοείται καθώς η Ρωσία αρνείται να δώσει σχετικές λεπτομέρειες, ενώ αρχικά ισχυρίστηκε ότι στο πλοίο εκδηλώθηκε φωτιά που οδήγησε σε έκρηξη των πυρομαχικών που μετέφερε.

Την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το πλήρωμα «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται κατά πόσο πρόκειται για το σύνολο των επιβαινόντων. Το βράδυ της Παρασκευής, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε πως τα μέλη του Moskva παραδόθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, χωρίς καμία αναφορά σε διασωθέντες ή θύματα.

Εκτιμάται ότι στη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, που αναβαθμίστηκε το 2020 προκειμένου να είναι αξιόπλοο μέχρι το 2040, επέβαιναν 510 μέλη πληρώματος. Πληροφορίες που για την ώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι περίπου 50 μέλη διασώθηκαν από τουρκικό σκάφος.

Αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, εκτίμησε πως «το πλήρωμα δεν μπορεί να έχει σωθεί» και πως η Μόσχα δεν θα συγχωρήσει ποτέ στο Κίεβο τη βύθιση του σκάφους «συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της».

«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν την επίθεση στο Moskva», δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση πως οι επιθέσεις εναντίον μας θα ενταθούν, ότι ο εχθρός θα εκδικηθεί, ότι θα υπάρξουν επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμοί πυροβολικού. Είμαστε έτοιμοι, θα τους αντικρούσουμε», συμπλήρωσε.

Παρά τις αρχικές μικρές επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον για τον ισχυρισμό του Κιέβου ότι η βύθιση του «Moskva» οφείλεται σε επίθεση δύο πυραύλων Neptune, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, πως πρόκειται για πλήγμα τουλάχιστον ενός ουκρανικού πυραύλου.

«Εκτιμούμε ότι επλήγη από δύο πυραύλους Neptune», είπε σε δημοσιογράφους ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, διαψεύδοντας την εκδοχή της Μόσχας που ισχυρίζεται ότι η ναυαρχίδα της «υπέστη σοβαρές ζημιές» από πυρκαγιά.

Κλιμακώνει τις επιθέσεις της η Ρωσία σε αντίποινα του «Moskva»

Μέχρι στιγμής τρεις πυραυλικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Κιέβου, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Πέμπτης πύραυλοι Cruz έπληξαν ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων Neptune που χρησιμοποιήθηκαν κατά του «Moskva» στις παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Μόσχα υποστήριξε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν έναν από τους τελευταίους ουκρανικούς θύλακες, τη Χαλυβουργία Ίλιτς, στη Μαριούπολη.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, «η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί στο λιμάνι της Μαριούπολης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζονται οι οδομαχίες στη μαρτυρική πόλη όπου τουλάχιστον 100.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι. Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται μάχες γύρω από τη χαλυβουργία Ίλιτς, καθώς και στην περιοχή του λιμανιού.

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 42 τραυματίστηκαν -ανάμεσά τους εννέα παιδιά- όταν οιρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους στο χωριό Μπορόβα, κοντά στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Χθες, Πέμπτη, ο Σινεγκούμποφ δήλωσεότι περισσότεροι από 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Οι αρχές στο Χάρκοβο και τη γύρω περιοχή καλούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν άσκοπα στους δρόμους.

Παράλληλα στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της πόλης Βασίλιβκα, στην οποία σπίτια, ένα χασάπικο και εγκατάσταση του σιδηροδρομικού σταθμού του Ταβρίισκ υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με μήνυμα της ουκρανικής περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στο Telegram.

Στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών βρέθηκε και το Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, όπου πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. «Χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς», δήλωσε στο Telegram ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ