ΚΟΣΜΟΣ

«Παράδοση ή θάνατος»: Δεν καταθέτουν τα όπλα οι τελευταίοι μαχητές της Μαριούπολης

«Παράδοση ή θάνατος»: Δεν καταθέτουν τα όπλα οι τελευταίοι μαχητές της Μαριούπολης
Μαχητής της πολιτοφυλακής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ στην ανατολική Μαριούπολη AP Photo/Alexei Alexandrov

To τελευταίο κεφάλαιο στην πολιορκία της Μαριούπολης γράφεται τις ώρες αυτές έπειτα από δύο μήνες βομβαρδισμών και σφοδρών συγκρούσεων στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αζοφικής που έχει ήδη περιέλθει σχεδόν ολοκληρωτικά υπό ρωσικό έλεγχο, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένει να «ανακηρύξει» την πρώτη νίκη του πολέμου και της μεγάλης μάχης που βρίσκεται προ των πυλών για το σύνολο του Ντονμπάς.

«Παράδοση ή θάνατος» ήταν το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις που έχουν οχυρωθεί στη σοβιετική χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης. Η διορία παρήλθε, οι μαχητές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, η αντίσταση δεν κάμπτεται, διαμηνύει το Κίεβο.

Οι 2.500 εναπομείναντες στρατιώτες είναι περικυκλωμένοι στη χαλυβουργία, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει κάθε οδό διαφυγής. «Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τη ζωή τους είναι καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν» δηλώνει η Ρωσία, και όλα δείχνουν πως στη χαλυβουργία θα δοθεί η ύστατη μάχη για τη Μαριούπολη -μάχη στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν έξι προς έναν.

Επικαλούμενο, υποκλαπείσες συνομιλίες μέσω ασυρμάτου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αναφέρει ότι από την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έχει απαγορευτεί στους στρατιώτες η διαπραγμάτευση για παράδοση.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι από πλευράς της συνδέει την τύχη των Ουκρανών στρατιωτών, και τη «διάπραξη περαιτέρω εγκλημάτων πολέμου», με τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων -που ήδη έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες.

Αναγνωρίζοντας πως ένα πολύ μικρό κομμάτι της Μαριούπολης παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως η «εξόντωση» των τελευταίων μάχιμων δυνάμεων στη Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

Διαμηνύει, παράλληλα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNNi πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδώσει τα ανατολικά εδάφη της χώρας για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Τονίζει ότι ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει στο Ντονμπάς, σε μία μάχη που, όπως αναφέρει, μπορεί να επηρεάσει τη συνολική έκβαση του πολέμου. Και επισημαίνει ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία διασφάλιση ότι η Ρωσία δεν θα επιχειρήσει εκ νέου να επιτεθεί στο Κίεβο εάν κατορθώσει να κατακτήσει το Ντονμπάς.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνει την ίδια στιγμή ότι η «φρική κατάσταση» στη Μαριούπολη, τόσο με στρατιωτικούς, όσο και με ανθρωπιστικούς όρους, «πιθανώς θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η πόλη δεν υπάρχει πια. Οι εναπομείνασες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και μεγάλο μέρος πολιτών είναι ουσιαστικά περικυκλωμένοι από τις ουκρανικές δυνάμεις. Συνεχίζουν να μάχονται, όμως φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο ουκρανικός στρατός, ότι έχουν αποφασίσει να ισοπεδώσουν τη Μαριούπολη με κάθε κόστος» δήλωσε την Κυριακή ο Ντμίτρι Κουλέμπα μιλώντας στο CBS.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ, καθώς και βουλευτές, σύμβουλοι και συνεργάτες της ουκρανικής προεδρίας, δηλώνουν ταυτόχρονα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη έχουν απορρίψει το τελεσίγραφο και εξακολουθούν να αντιστέκονται.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη» ανέφερε ο Ντενίς Σμιχάλ μιλώντας στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου.

Ο ίδιος επισήμανε πως είναι τεράστια η ανθρωπιστική καταστροφή στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δίχως τροφή, νερό και θέρμανση.

Ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσι Γκοντσαρένκο δήλωσε επίσης μιλώντας στο BBC από την Οδησό ότι οι στρατιώτες της Μαριούπολης δεν θα παραδοθούν. «Τους μίλησα χθες, γνωρίζω ότι θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων» δήλωσε.

Η Μαριούπολη, συνώνυμο του ανθρωπιστικού εφιάλτη που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, είναι πλέον ολοσχερώς κατεστραμμένη. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν παραμείνει υπό απελπιστικές συνθήκες στην άλλοτε ακμάζουσα πόλη των 440.000 κατοίκων, με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό.

Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο έως και για 20.000 νεκρούς από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, καθώς και για απόπειρες των ρωσικών δυνάμεων να αποκρύψουν φρικαλεότητες ανάλογες ή ίσως, όπως αναφέρουν, και χειρότερες όσων αποκαλύφθηκε ότι διαπράχθηκαν στην Μπούτσα.

Η Ρωσία αναφέρει πλέον ελέγχει ολόκληρη την αστική ζώνη.

Η κατάληψη του μεγαλύτερου λιμανιού της Αζοφικής θα επιτρέψει τη δημιουργία χερσαίας «γέφυρας» για τη σύνδεση των αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε και κατέλαβε το 2014 για να ακολουθήσει η οκταετής σύγκρουση του ουκρανικού στρατού με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ