ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι κατά του σχεδίου αποστολής προσφύγων στη Ρουάντα

Βρετανία: Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι κατά του σχεδίου αποστολής προσφύγων στη Ρουάντα
Στο πασχαλινό κήρυγμά του στον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Γουέλμπι είπε πως η στρατηγική που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέτει «σοβαρά ηθικά ερωτήματα» AP Photo

Ο Aρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι καταδίκασε το σχέδιο της Βρετανίας να στείλει δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη ανατολικοαφρικανική χώρα Ρουάντα, λέγοντας πως η πολιτική αυτή δεν μπορεί να σταθεί έναντι «της κρίσης του Θεού». 

Στο πασχαλινό κήρυγμά του στον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Γουέλμπι είπε πως η στρατηγική που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέτει «σοβαρά ηθικά ερωτήματα».

Όσοι έφθασαν στη Βρετανία παράνομα από την 1η Ιανουαρίου θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Ρουάντα με βάση τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον είπε πως το μέτρο θα βοηθήσει να σπάσουν τα δίκτυα των διακινητών και να περιοριστεί η ροή μεταναστών στη Μάγχη, όμως προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις, ιδίως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πολλές ΜΚΟ.

«Οι λεπτομέρειες είναι για την πολιτική και τους πολιτικούς. Η αρχή πρέπει να στέκεται έναντι της κρίσης του Θεού και δεν μπορεί», είπε ο Γουέλμπι.

«Δεν μπορεί να μεταφέρει το βάρος της εθνικής μας ευθύνης ως χώρας που διαμορφώθηκε από τις χριστιανικές αξίες, επειδή αναθέτοντας σε υπεργολάβο τις ευθύνες μας, ακόμη και σε μία χώρα που επιδιώκει να κάνει το καλό όπως η Ρουάντα, είναι το αντίθετο της φύσης του Θεού που ανέλαβε Εκείνος την ευθύνη για τις αποτυχίες μας», είπε.

Ο Γουέλμπι είναι ο πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο, περίπου 85 εκατ. χριστιανών.

Πέρυσι, τουλάχιστον 28.000 μετανάστες και πρόσφυγες έκαναν το πέρασμα από την ηπειρωτική Ευρώπη στη Βρετανία.

Η άφιξη μεταναστών με ετοιμόρροπα πλεούμενα είναι πηγή έντασης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία, ειδικά μετά τον πνιγμό 27 μεταναστών τον Νοέμβριο όταν ξεφούσκωσε η λαστιχένια λέμβος στην οποία επέβαιναν.

Η συμφωνία που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στην χώρα στην Ρουάντα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς νόμου, αποφάνθηκε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι η απόπειρα «μετακίνησης της ευθύνης» στις αιτήσεις για καθεστώς πρόσφυγα είναι «απαράδεκτη».

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι το σχέδιο συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.

Η Βρετανία υπέγραψε στις 14 Απριλίου μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την Ρουάντα προκειμένου να δέχεται στο έδαφός της μετανάστες και αιτούντες άσυλο διάφορων εθνικοτήτων που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία.

Η συμφωνία με τη Ρουάντα, την οποία θα χρηματοδοτήσει η Βρετανία με 120 εκ. λίρες (144 εκ. ευρώ), προβλέπει ότι οι μετανάστες -των οποίων δεν διευκρινίζεται ούτε η εθνικότητα ούτε ο τρόπος άφιξής τους στο βρετανικό έδαφος- θα «ενσωματωθούν στις κοινότητες σε όλη τη χώρα», βάσει της ανακοίνωση του Κιγκάλι.

Το σχέδιο αυτό του Λονδίνου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι είναι «απάνθρωπο», ενώ η αντιπολίτευση έκρινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης μετά το πρόστιμο που του επιβλήθηκε επειδή παρέστη σε γιορτή γενεθλίων εν μέσω lockdown.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ