ΚΟΣΜΟΣ

Ιερουσαλήμ: Καταδικάζει ο Ερντογάν την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ-Άκσα

Ιερουσαλήμ: Καταδικάζει ο Ερντογάν την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο τέμενος Αλ-Άκσα
«Η Τουρκία πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό της Παλαιστίνης» δηλώνει ο Ερντογάν έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς AP Photo/Markus Schreiber

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας κατά Παλαιστίνιων πιστών στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, δεσμευόμενος να αντιταχθεί στις απόπειρες για την μεταβολή του καθεστώτος του.

Τα σχόλια του προέδρου της Τουρκίας διατυπώνονται την ώρα που Τουρκία και Ισραήλ προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους έπειτα από πολυετή ένταση, κυρίως λόγω της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης και της τουρκικής υποστήριξης προς την οργάνωση Χαμάς που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας.

Νέες συγκρούσεις με τουλάχιστον δέκα τραυματίες σημειώθηκαν την Κυριακή στην Πλατεία των Τεμενών. Τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι είχαν τραυματιστεί κατά την διάρκεια συγκρούσεων με τις ειδικές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ-Ακσα την Παρασκευή.

«Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνομιλίας, είπα στον κ. Αμπάς ότι καταδικάζω με δριμύτητα την επέμβαση του Ισραήλ κατά των πιστών στο τέμενος Αλ-Άκσα και ότι τασσόμαστε κατά των προκλήσεων ή των απειλών ως προς το καθεστώς που το διέπει ή το πνεύμα του», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η Τουρκία πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό της Παλαιστίνης», σημείωσε.

Το τέμενος Αλ-Ακσα βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών και είναι για τους μουσουλμάνους το Ευγενές Άβατον, ο τρίτος ιερός τόπου του Ισλάμ, και για τους εβραίους το Ορος του Ναού, ιερός τόπος του Ιουδαϊσμού.

Φέτος, η ένταση βρίσκεται στα ύψη καθώς η μουσουλμανική γιορτή του Ραμαζανιού συμπίπτει με τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, θεωρεί ότι η προσέγγιση με το Ισραήλ θα συμβάλει και στην εξεύρεση λύσης, αλλά επαναλαμβάνει ότι δεν θα εγκαταλείψει την υποστήριξη της παλαιστινιακής πλευράς για την βελτίωση των σχέσεών της με το Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, τον οποίο υποδέχθηκε πρόσφατα στην Αγκυρα, ότι η Τουρκία περιμένει από τις ισραηλινές αρχές να επιδείξουν ευαισθησία ως προς το τέμενος Αλ-Άκσα κατά την διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και επεσήμανε την σημασία που θα έχει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ