ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο προς ένταξη στους κόλπους της ΕΕ

Ουκρανία: Συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο προς ένταξη στους κόλπους της ΕΕ
Η Ουκρανία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ (AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Το Κίεβο μελέτησε και συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουκρανία, δήλωσε ο Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ερωτηματολόγιο παρέδωσε η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο που πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου. Η ίδια, δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

«Μπορώ να πω ότι το έγγραφο συμπληρώθηκε από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο κ. Ζόβκα στην ουκρανική κρατική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής, 17 Απριλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, είπε ο ίδιος.

«Αναμένουμε η σύσταση (...) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζόβκα συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του μεθεπόμενου μήνα.

Με βάση το πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στον ιστότοπό του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την 23η και την 24η Ιουνίου.

«Κατόπιν (...) θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αφού διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Ίχορ Ζόβκα.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία, αγνόησε το ρωσικό τελεσίγραφο προς τους στρατιώτες, να παραδώσουν τα όπλα τους στη Μαριούπολη, εάν θέλουν να βγουν ζωντανοί από την πόλη.

Η μαρτυρική Μαριούπολη, θεωρείται πλέον ζήτημα ωρών να περιέλθει ολοκληρωτικά υπό ρωσικό έλεγχο, κάτι που η Μόσχα διατείνεται ήδη πως έχει καταφέρει στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με τους υπερασπιστές της Ουκρανίας να έχουν περιοριστεί στις αχανείς εκτάσεις της σοβιετικής χαλυβουργίας Azovstal. Εκεί ίσως επισφραγιστεί και η πτώση της, σε μία «μάχη μέχρις εσχάτων» που ετοιμάζονται, κατά το Κίεβο, να δώσουν οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ