ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί μετά το τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη - «Δεν παραδινόμαστε»

Πόλεμος Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί μετά το τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη - «Δεν παραδινόμαστε»
Πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν μια ακόμη φωτιά σε πολυκατοικία στο Χάρκοβο AP Photo/Andrew Marienko

Άλλη μία δύσκολη εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα για την Ουκρανία, μία ημέρα αφότου οι στρατιώτες της αγνόησαν το ρωσικό τελεσίγραφο να παραδώσουν τα όπλα τους στη Μαριούπολη, εάν θέλουν να βγουν ζωντανοί από την πόλη. Την ίδια ώρα, το Κίεβο ξεκινά και επισήμως τη διαδικασία ένταξής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μαρτυρική Μαριούπολη, θεωρείται πλέον ζήτημα ωρών να περιέλθει ολοκληρωτικά υπό ρωσικό έλεγχο, κάτι που η Μόσχα διατείνεται ήδη πως έχει καταφέρει στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με τους υπερασπιστές της Ουκρανίας να έχουν περιοριστεί στις αχανείς εκτάσεις της σοβιετικής χαλυβουργίας Azovstal.

Εκεί ίσως επισφραγιστεί και η πτώση της, σε μία «μάχη μέχρις εσχάτων» που ετοιμάζονται, κατά το Κίεβο, να δώσουν οι ουκρανικές δυνάμεις που έχουν απομείνει.

Η κατάληψη της Μαριούπολης αποτελεί τεράστιας στρατηγικής, όσο και συμβολικής σημασίας, «τρόπαιο» που επιδιώκει να επιδείξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπαναχώρηση από το Κίεβο.

Η πρώτη «νίκη» σε σχεδόν δύο μήνες πόλεμου, και ενόσω οι πολεμικές μηχανές ζεσταίνονται για τη μεγάλη χερσαία επίθεση με στόχο την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς.

Παράλληλα, οι Ρώσοι πραγματοποιούν επιθέσεις σε πόλεις κατά μήκος της Ουκρανίας,.

Πέντε άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν και 13 να τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, ενώ στο Μικολάιφ, πόλη κοντά στην Οδησσό, ο κυβερνήτης έκανε λόγο για συνεχείς επιθέσεις με πυραύλους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι σειρήνες της αεράμυνας ακούγονται από το πρωί της Δευτέρας «σχεδόν συνέχεια» στην ανατολική Ουκρανία.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Ετοιμάζεται ευρεία επίθεση στο Ντονμπάς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του, περιγράφοντας ότι «κάθε καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία».

Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

Πηγή: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς.

«Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ», είπε.

Χιλιάδες κάτοικοι θεωρείται πως έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που πολιορκείται επί εβδομάδες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε εταίρους του Κιέβου που «αληθινά βοηθούν όπως μπορούν», ωστόσο επέμεινε ότι «όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν».

Ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ουκρανία

Την ίδια ώρα επικρατεί διπλωματικός αναβρασμός. Όπως έκανε γνωστό το βράδυ της Κυριακής, Ίχορ Ζόβκα, υποδιευθυντής του γραφείου του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η κυβέρνηση της Ουκρανίας συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου.

Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσταση για τη συμμόρφωση της Ουκρανίας προς τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξη, συνέχισε.

«Αναμένουμε η σύσταση (...) να είναι θετική, και κατόπιν η μπάλα θα είναι στην περιοχή των κρατών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζόβκα συμπλήρωσε ότι το Κίεβο αναμένει η Ουκρανία να αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του μεθεπόμενου μήνα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την 23η και 24η Ιουνίου.

«Κατόπιν (...) θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αφού διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα μπορούμε να μιλάμε για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Ίχορ Ζόβκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ