ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στο CNNi: Δεν παραδίδουμε το Ντονμπάς - O Μπάιντεν πρέπει να έρθει στο Κίεβο

Ζελένσκι στο CNNi: Δεν παραδίδουμε το Ντονμπάς - O Μπάιντεν πρέπει να έρθει στο Κίεβο
Ο Ζελένσκι επισημαίνει ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία διασφάλιση ότι η Ρωσία δεν θα επιχειρήσει εκ νέου να επιτεθεί στο Κίεβο Ukrainian Presidential Press Office via AP

Η Ουκρανία δεν προτίθεται να παραδώσει τα ανατολικά εδάφη της χώρας για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, διεμήνυσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNNi ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Τονίζει παράλληλα ότι ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει στο Ντονμπάς, σε μία μάχη που, όπως αναφέρει, μπορεί να επηρεάσει τη συνολική έκβαση του πολέμου.

Στην αποκλειστική αυτή συνέντευξη, ο Ζελένσκι επισημαίνει ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία διασφάλιση ότι η Ρωσία δεν θα επιχειρήσει εκ νέου να επιτεθεί στο Κίεβο εάν κατορθώσει να κατακτήσει το Ντονμπάς.

«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε να σταθούν στο έδαφός μας, επειδή αυτή η μάχη, μπορεί να επηρεάσει την καρδιά ολόκληρου του πολέμου», υπογραμμίζει ο Ζελένσκι.

«Δεν εμπιστεύομαι τον ρωσικό στρατό και την ηγεσία του. Παρότι τους απωθήσαμε από το Κίεβο, αυτό δεν σημαίνει ότι αν μπορέσουν να κατακτήσουν το Ντονμπάς, δεν θα επιστρέψουν πάλι για το Κίεβο.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν η Ουκρανία θα βγει νικήτρια από τον πόλεμο με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε: Ναι, «φυσικά και θα νικήσουμε».

Στο μεταξύ, η Ουκρανία μετρά σημαντικές απώλειες αμάχων κατά μήκος της χώρας και ο Ζελένσκι προειδοποιεί ξανά ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότατα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα καθώς δεν υπολογίζει τις ζωές των Ουκρανών.

Σχολιάζοντας την αναφορά, την περασμένη εβδομάδα, του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι δολοφονίες αμάχων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν συνιστούν γενοκτονία είπε:

«Έχω την ίδια γνώμη με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Κοιτάξτε τι έγινε στη Μπούτσα. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για πόλεμο. Είναι γενοκτονία. Σκοτώνουν ανθρώπους, όχι στρατιώτες, ανθρώπους. Τους σκοτώνουν στους δρόμους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος προσκάλεσε επίσης τον Μπάιντεν στην Ουκρανία.

«Νομίζω πως θα το κάνει», είπε ο Ζελένσκι ερωτηθείς αν είναι ενήμερος για τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου.

«Αλλά είναι δική του απόφαση, ασφαλώς, και εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας. Θεωρώ πάντως ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να έρθει εδώ να δει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ