ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν τον επαναπατρισμό πολιτών από τη Συρία

Αυστραλία: Ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν τον επαναπατρισμό πολιτών από τη Συρία
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, η κατάσταση για τους Αυστραλούς πολίτες που κρατούνται στη Συρία είναι δύσκολη και εβέβαιη (AP Photo/Mark Baker)

Τον επαναπατρισμό 46 Αυστραλών πολιτών που κρατούνται σε καταυλισμούς στη Συρία ζητούν, ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι οποίοι εκφράζουν εκφράζοντας «τη βαθιά τους ανησυχία» για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή τους, δέκα ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο επαναπατρισμός στην Αυστραλία της ομάδας αυτής –στην οποία περιλαμβάνονται 30 παιδιά—είναι «η μόνη νόμιμη και ανθρώπινη λύση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ, η κατάσταση στους καταυλισμούς αλ Χολ και Ροζ είναι «φρικτή και αβέβαιη» για τους Αυστραλούς πολίτες που κρατούνται εκεί επειδή εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος.

«Κάποιες από αυτές τις γυναίκες ενδέχεται να αναγκάστηκαν να μεταβούν στη Συρία ή να έπεσαν θύματα διακινητών», τονίζουν.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η περιπλοκότητα του θέματος δεν μπορεί να δικαιολογήσει «την πλήρη απουσία μέτρων» από την πλευρά της Καμπέρας με στόχο την αντιμετώπιση της «ξεκάθαρης και πλήρους καταστρατήγησης των δικαιωμάτων Αυστραλών πολιτών που οφείλεται στην αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας τους».

Ο Καμάλ Νταμπούσι από το Σίδνεϊ, η κόρη του οποίου, η Μαριάμ, και τα τρία εγγόνια του βρίσκονται στον καταυλισμό Ροζ, δήλωσε ότι η επιστολή των ειδικών του ΟΗΕ «επαναλαμβάνει και υπογραμμίζει αυτό που λέμε εδώ και χρόνια στην κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι «καταστροφική», τα παιδιά σιτίζονται άσχημα και τα μηνύματα που λαμβάνει «του σκίζουν την καρδιά».

Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν επεσήμανε χθες Κυριακή, 17 Απριλίου ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα, χωρίς να αναφερθεί σε ενδεχόμενο επαναπατρισμό των Αυστραλών αυτών.

Τα παιδιά «είναι Αυστραλοί που βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση διότι οι γονείς τους μετέβησαν σε εμπόλεμες ζώνες», δήλωσε η Πέιν μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η πρεσβευτής της Αυστραλίας στον ΟΗΕ, Αμάντα Γκόρελι δήλωσε απαντώντας στην επιστολή των ειδικών ότι ο επαναπατρισμός των Αυστραλών από τη Συρία θα εξεταστεί κατά περίπτωση και ότι η Καμπέρα επαναπάτρισε το 2019 όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονταν στη Συρία.

Η Γκόρελι υπογράμμισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει αποφανθεί ότι οι υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επεκτείνονται στις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς της βορειοδυτικής Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ