ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Πρώτη φορά καταγράφηκαν περισσότερες επιστροφές παρά αφίξεις Ουκρανών πολιτών

Πολωνία: Πρώτη φορά καταγράφηκαν περισσότερες επιστροφές παρά αφίξεις Ουκρανών πολιτών
Ουκρανοί πρόσφυγες στα σύνορα με την Πολωνία (AP Photo/Sergei Grits)

Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η πολωνική συνοριοφρουρά όσον αφορά τους αμάχους που πέρασαν τα σύνορα από και προς την Ουκρανία χθες Κυριακή, 17 Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αρχές της Πολωνίας, τα άτομα που επέστρεψαν στην πατρίδα τους την Ουκρανία, είναι περισσότερα από εκείνα που την εγκατέλειψαν.

Η συνοριοφρουρά ανέφερε στο Twitter πως περίπου 19.300 άμαχοι έφυγαν από την Πολωνία για την Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες.

Περίπου 17.300 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία από την Ουκρανία το ίδιο διάστημα, 10% λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 2,81 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία για τη γειτονική Πολωνία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Όσοι επιστρέφουν στην Ουκρανία μεταβαίνουν κυρίως σε περιοχές που έχει ανακαταλάβει ο ουκρανικός στρατός, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει στα ανατολικά.

Δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για τον αριθμό των προσφύγων που έχουν μείνει στην Πολωνία, ούτε πόσοι έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Η Ουκρανία είχε τουλάχιστον 44 εκατ. κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή. Η Πολωνία και η Ουκρανία έχουν σύνορα που υπερβαίνουν τα 500 χιλιόμετρα.

Σε καταφύγιο αμάχων έχει μετατραπεί το εργοστάσιο Αzovstal στη Μαριούπολη

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, την ουκρανική πόλη που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ