ΚΟΣΜΟΣ

Τιμητικό τίτλο αποδίδει ο Πούτιν στη ρωσική ταξιαρχία που αποχώρησε από την Μπούτσα

Τιμητικό τίτλο αποδίδει ο Πούτιν στη ρωσική ταξιαρχία που αποχώρησε από την Μπούτσα
Θρήνος για τους αμάχους στο κοιμητήριο της Μπούτσα. Αρνείται η Μόσχα ανάμειξη στη σφαγή αμάχων καταγγέλλοντας ουκρανική προβοκάτσια

Τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» απένειμε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές αμάχων που διαπράχθηκαν στην Μπούτσαγεγονός που το Κρεμλίνο έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί καταγγέλλοντας ουκρανική προβοκάτσια.

Ο Πούτιν υπέγραψε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, διάταγμα με το οποίο απονέμεται ο «επίτιμος τίτλος Φρουράς» στην ταξιαρχία λόγω του «ηρωισμού και της επιμονής, της αποφασιστικότητας και του θάρρους» των ανδρών της.

«Οι επιδέξιες και αποφασιστικές ενέργειες όλου του προσωπικού [της ταξιαρχίας] κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία αποτελούν πρότυπο εκτέλεσης στρατιωτικού καθήκοντος, θάρρους, αποφασιστικότητας και υψηλού επαγγελματισμού», έγραψε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε στρατιώτες.

Το Κρεμλίνο δεν αναφέρει πού βρίσκονται ή πού έχουν αναπτυχθεί αυτοί οι άνδρες, ούτε διευκρίνισε τις αποστολές τους, κατά τα όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό και ειδικότερα την εν λόγω 64η ταξιαρχία ότι διέπραξε σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, που αποκαλύφθηκε μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών στις 30 Μαρτίου.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία και κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι σκηνοθέτησαν τη σφαγή ή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις τη διέπραξαν για να κατηγορήσουν τη Μόσχα γι' αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ