ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Λαβρόφ: Έχει ξεκινήσει μια νέα, πολύ σημαντική φάση της επιχείρησης

Πόλεμος Ουκρανία - Λαβρόφ: Έχει ξεκινήσει μια νέα, πολύ σημαντική φάση της επιχείρησης
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία (Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι έχει ξεκινήσει μια νέα φάση των μαχών στην Ουκρανία και θα είναι «μια πολύ σημαντική στιγμή ολόκληρης αυτής της ειδικής επιχείρησης».

«Αυτή η επιχείρηση στα ανατολικά της Ουκρανίας έχει ως στόχο όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή την πλήρη απελευθέρωση των δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», δήλωσε ο Λαβρόφ σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο India Today. «Ένα άλλο στάδιο αυτής της επιχείρησης ξεκινά και είμαι σίγουρος ότι αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή ολόκληρης αυτής της ειδικής επιχείρησης», συμπλήρωσε.

Όταν ρωτήθηκε επανειλημμένα εάν η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ είπε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί προέρχονται από την ουκρανική πλευρά και συγκεκριμένα από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ότι η Ρωσία ιστορικά ήταν κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Δεν το αναφέραμε ποτέ αυτό», είπε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος σε σχόλια του Ζελένσκι ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Όταν ξαναρωτήθηκε, ο Λαβρόφ είπε: «Όταν η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ το 1987, ο Γκορμπατσόφ και ο Ρίγκαν αποφάσισαν ότι έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για την ειρήνη σε αυτόν τον πλανήτη, υπέγραψαν μια επίσημη δήλωση ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και επομένως πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία και την ανάληψη ευθύνης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για πιθανές παραβιάσεις, ο Λαβρόφ είπε: «Έχουμε τον νόμο μας, ο οποίος απαγορεύει στον στρατό να κάνει οτιδήποτε δεν επιτρέπεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτοντας «Οποιεσδήποτε παραβιάσεις είναι απολύτως καταχωρημένες και διερευνούνται».

Επανέλαβε επίσης ότι οι αναφορές για θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα είναι «σκηνοθετημένες».

Όταν ρωτήθηκε για το τι ακριβώς συνέβη με το ρωσικό καταδρομικό Moskva, ο Λαβρόφ παρέπεμψε την απάντηση στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το live του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ