ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - Partygate: Απολογείται (ξανά), αλλά δεν παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία - Partygate: Απολογείται (ξανά), αλλά δεν παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον
Οι βουλευτές καλούνται την Πέμπτη να ψηφίσουν εάν θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του Τζόνσον για παραπλάνηση της Βουλής των Κοινοτήτων AP/Frank Augstein

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε «ανεπιφύλακτα» συγγνώμη σήμερα, Τρίτη, από το Κοινοβούλιο επειδή παραβίασε τους κανόνες για την Covid-19 με το επίμαχο πάρτι γενεθλίων του στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown -για το οποίο η αστυνομία του επέβαλε πρόστιμο. Επέμεινε, εντούτοις, ότι δεν παραπλάνησε σκόπιμα τους βουλευτές.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στον Μπόρις Τζόνσον και τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ενόσω η Βουλή των Κοινοτήτων είχε διακόψει τις συνεδριάσεις της λόγω των εορτών του Πάσχα.

Οι βουλευτές θα κληθούν την Πέμπτη να ψηφίσουν εάν θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάρος του Τζόνσον για παραπλάνηση του Κοινοβουλίου, επειδή δήλωσε επανειλημμένα ότι τηρούσε τους κανόνες για την πανδημία.

«Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής, κατά την πρώτη διαθέσιμη συνεδρίαση για να επαναλάβω την ολόψυχη συγγνώμη μου στη Βουλή. Μόλις έλαβα την ειδοποίηση αντιλήφθηκα την οδύνη και τον θυμό και είπα ότι ο κόσμος έχει το δικαίωμα να περιμένει κάτι καλύτερο από τον πρωθυπουργό», είπε ο Τζόνσον επιμένοντας ότι δεν παραπλάνησε σκοπίμως τους βουλευτές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσέθεσε ότι δεν είχε αντιληφθεί αρχικά ότι η συγκέντρωση στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Ιούνιο του 2020, παραβίαζε τους κανόνες.

«Δεν μου πέρασε από το μυαλό τότε, ούτε αργότερα, ότι μια συγκέντρωση στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, ακριβώς πριν από μια κρίσιμης σημασίας συνεδρίαση με αντικείμενο τη στρατηγική αντιμετώπισης της Covid-19, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παραβίαση των κανόνων. Επαναλαμβάνω ότι ήταν δικό μου λάθος και ζητώ ανεπιφύλακτα συγγνώμη», ανέφερε.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών, ο Μαρκ Χάρπερ, πρώην υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία, πήρε τον λόγο αμέσως μετά και κάλεσε τον Τζόνσον να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «δεν του αξίζει το σημαντικό αξίωμα που κατέχει». Ο Χάρπερ έχει επίσης υποβάλει επιστολή δυσπιστίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ