ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Διευρύνει το προβάδισμά του ο Μακρόν ενόψει του δεύτερου γύρου

Γαλλικές εκλογές: Διευρύνει το προβάδισμά του ο Μακρόν ενόψει του δεύτερου γύρου
Τρεις δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να προηγείται της Μαρίν Λεπέν και να κερδίζει με ποσοστά υψηλότερα από εκείνα που καταγράφονταν πριν από τον πρώτο γύρο (Ludovic Marin, Pool photo via AP)

Διευρύνει το προβάδισμά του ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις 24 Απριλίου, καθώς τρεις δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να προηγείται της Μαρίν Λεπέν και να κερδίζει με ποσοστά υψηλότερα από εκείνα που καταγράφονταν πριν από τον πρώτο γύρο.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos δίνει στον Μακρόν ποσοστό 56,5% στον δεύτερο γύρο. Η ίδια εταιρεία τον έδινε νικητή των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 53% στις 8 Απριλίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο.

Στη δημοσκόπηση της Opinionway ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 56%, δηλαδή δύο μονάδες πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, την Παρασκευή. Νικητή των εκλογών με 55% τον φέρνει και η δημοσκόπηση της Ifop, που πριν από τον πρώτο γύρο του έδινε ποσοστό 52% στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με την Ifop, η αποχή αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 26%.

Ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές του 2017 με ποσοστό 66,1%, όμως τώρα η «μάχη» με τη Μαρίν Λεπέν θα είναι σκληρότερη, αφού ο Γάλλος πρόεδρος επικρίνεται για τη διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική πολιτική του.

Καστέξ: «Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει»

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου απέναντι στην ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Καστέξ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France inter. «Βάζει κανείς τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν στο ίδιο επίπεδο. Αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές».

Η Λεπέν κατεβαίνει ως αντίπαλη του κεντρώου Μακρόν στις εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Μακρόν να προηγείται ενόψει του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας την Κυριακή.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι η Λεπέν θα «παραδώσει την κυριαρχία της Γαλλίας στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία» εάν εκλεγεί, έχοντας στο παρελθόν εκφράσει θαυμασμό για τον Ρώσο πρόεδρο.

«Άκουσα τις προτάσεις της Μαρίν Λεπέν για τη διεθνή πολιτική….Είναι το τέλος της γαλλικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η νίκη της θα οδηγήσει σε συμμαχία με τον Πούτιν, απουσία προστασίας από το ΝΑΤΟ και διακοπή σχέσεων με τη Γερμανία.

Μελανσόν: «Ζητώ από τους Γάλλους να με εκλέξουν πρωθυπουργό»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λικ Μελανσόν, ζήτησε από τους Γάλλους να τον εκλέξουν πρωθυπουργό.

Όπως είπε, είναι δυνατό το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να έρθει πρώτο σε ψήφους «υποχρεώνοντας» με τον τρόπο αυτό τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον διορίσει πρωθυπουργό.

«Δεν υπάρχει μόνο δεύτερος γύρος, υπάρχει και τρίτος» είπε ο Μελανσόν μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ