ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας δόθηκε στο Κίεβο, λέει η Μόσχα

Πόλεμος Ουκρανία: Προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας δόθηκε στο Κίεβο, λέει η Μόσχα
AP Photo/Felipe Dana

Προσχέδιο συμφωνίας με τις ρωσικές απαιτήσεις υποστηρίζει ότι παρέδωσε στο Κίεβο η Μόσχα, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πέσκοφ.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας δήλωσε ότι η Μόσχα, αφού παρουσίασε το προσχέδιο εγγράφου που περιγράφει τις απαιτήσεις της ως μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών, τώρα αναμένει απάντηση από το Κίεβο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Ρωσία έχει διαβιβάσει στην Ουκρανία ένα προσχέδιο με «απόλυτα σαφείς και λεπτομερείς διατυπώσεις».

«Η μπάλα είναι τώρα στη δική της πλευρά, περιμένουμε απάντηση» είπε ο ίδιος.

Χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμφωνίας, ο Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουκρανία για την αργή πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο «αποκλίνει συνεχώς από τις προηγουμένως επιβεβαιωμένες συμφωνίες».

Η Ουκρανία παρουσίασε στη Ρωσία το δικό της προσχέδιο τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δύο πλευρές είχαν δια ζώσης διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Έκτοτε, δεν είναι σαφές πόσο τακτικά συνομιλούν οι δύο πλευρές.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο για το «Αζοφστάλ»

Εν τω μεταξύ εξέπνευσε το τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση των μαχητών που παραμένουν στο εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ, του τελευταίου οχυρού στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Ουκρανός διοικητής στη μαρτυρική πόλη παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του «ίσως αντιμετωπίζουν τις τελευταίες μας μέρες, αν όχι ώρες», ενώ η κυβέρνηση της χώρας του ανακοίνωσε ότι είχε επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία για άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη-λιμάνι.

«Ο εχθρός μας υπερτερεί αριθμητικά 10 προς 1», είπε ο Σερχίι Βόλινα από ταξιαρχία Πεζοναυτών, που βρίσκεται μέσα στο Αζοφστάλ, σε βίντεο στο Facebook.

«Καλούμε και παρακαλούμε όλους τους παγκόσμιους ηγέτες να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ