ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση με ομοβροντία ρουκετών και επιδρομές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών

Επικίνδυνη κλιμάκωση με ομοβροντία ρουκετών και επιδρομές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών
Η ανταλλαγή πυρών, η δεύτερη μέσα σε αυτή την εβδομάδα, συγκαταλέγεται στις πιο σοβαρές μετά το τέλος του πολέμου 11 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τον Μάιο του 2021 AP Photo/Adel Hana

Αυξάνεται η ανησυχία για νέα στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, με φόντο τις εντάσεις στους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ.

Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις εξαπέλυσαν ομοβροντία ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, που προχώρησε από την πλευρά του σε σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον του θύλακα όπου κυβερνά η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Το βράδυ της Μ. Τετάρτης ρουκέτα, η δεύτερη αυτή την εβδομάδα, εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας και κατέπεσε σε χωράφι στην ισραηλινή κοινότητα Σντερότ (νότια), χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε εξαπολύοντας σειρά αεροπορικών πληγμάτων σε κεντρικό τομέα της μικρής, ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένης (2,3 εκατ. κάτοικοι) παλαιστινιακής περιοχής, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έβαλαν στο στόχαστρο στρατιωτικές θέσεις και την είσοδο σήραγγας που οδηγεί σε υπόγειο συγκρότημα όπου είναι αποθηκευμένα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την προώθηση των ρουκετών», ανακοίνωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο.

«Τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας θα αυξήσουν την αποφασιστικότητα του λαού μας και της αντίστασης (...) για την υπεράσπιση των ιερών τόπων μας στην Ιερουσαλήμ, ανεξαρτήτως θυσιών», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Χάζεμ Κάσεμ.

Μετά τα πλήγματα αντιποίνων, άλλες τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ, πάντως αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν μέσα στη νύχτα σε ισραηλινές κοινότητες που βρίσκονται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανταλλαγή πυρών, η δεύτερη μέσα σε αυτή την εβδομάδα, που συγκαταλέγεται στις πιο σοβαρές μετά το τέλος του πολέμου 11 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τον Μάιο του 2021, καταγράφηκε μετά τα επεισόδια του σαββατοκύριακου ανάμεσα σε παλαιστίνιους διαδηλωτές και ισραηλινούς αστυνομικούς στην Πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, γνωστό με την ονομασία Όρος του Ναού στην εβραϊκή παράδοση.

Η παρουσία εβραίων πιστών –που μπορούν να επισκέπτονται την πλατεία υπό όρους σε συγκεκριμένες ώρες μεν, αλλά όχι να προσεύχονται εκεί– και ισχυρής δύναμης αστυνομικών εν μέσω ραμαζανιού εκλήφθηκε ως χειρονομία πρόκλησης από τους Παλαιστίνιους, όπως και από μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε το βράδυ χίλιους και πλέον ακροδεξιούς διαδηλωτές να πλησιάσουν τη μουσουλμανική συνοικία της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να αποφευχθούν επεισόδια που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών κινημάτων.

Εθνικιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει να γίνει μεγάλη πορεία προς την παλιά πόλη, όπου βρίσκεται η Πλατεία των Τεμενών, κινητοποίηση που η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε «πρόκληση».

Διαδηλωτές με ισραηλινές σημαίες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Μ. Τετάρτηςστην πλατεία Τσαχάλ, κοντά στο κτήριο του δήμου, απέναντι από την παλιά πόλη.

Εκατοντάδες συμμετέχοντες στην κινητοποίηση προσπάθησαν να φθάσουν στην πύλη της Δαμασκού, την κύρια είσοδο στη μουσουλμανική συνοικία. Όμως η αστυνομία τους εμπόδισε. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν αρκετοί υποστηρικτές του ακροδεξιού βουλευτή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, στον οποίο νωρίτερα είχε απαγορευθεί ρητώς η πρόσβαση από τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

«Δεν θα επιτρέψω μια πολιτική πρόκληση του Μπεν Γκβιρ να θέσει σε κίνδυνο ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς και να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την αποστολή μας», συνόψισε ο πρωθυπουργός

«Το λέω καθαρά (...), δεν πρόκειται να συμμορφωθώ», αντέτεινε ο κ. Μπεν Γκβιρ. «Με βάση ποιον νόμο δεν μου επιτρέπεται να περάσω την πύλη της Δαμασκού;»

Ανήσυχος ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθιά ανήσυχος για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο εκπρόσωπός του στη Νέα Υόρκη.

«Βρίσκεται σε επαφή με όλα τα μέρη για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποτραπούν εμπρηστικές ενέργειες και ρητορικές».

Την Παρασκευή και την Κυριακή σε επεισόδια μεταξύ παλαιστίνιων διαδηλωτών και ισραηλινών αστυνομικών τραυματίστηκαν πάνω από 170 άνθρωποι, εν μέσω της εβραϊκής γιορτής πέσαχ και του ραμαζανιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ