ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σάντσεθ και Φρέντρικσεν στην Μποροντιάνκα: Οργή για τις ρωσικές «θηριωδίες», δίνουν όπλα

Ουκρανία: Σάντσεθ και Φρέντρικσεν στην Μποροντιάνκα: Οργή για τις ρωσικές «θηριωδίες», δίνουν όπλα
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού στο Κίεβο ο Βολοντμίρ Ζελένσκι με τους Πέδρο Σάντσεθ και Μέτε Φρέντρικσεν. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Τις «θηριωδίες» που αποδίδονται στις ρωσικές δυνάμεις στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, καταδίκασε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, στην αιματοβαμμένη ουκρανική πόλη από κοινού με την Δανή ομόλογό του, Mέτε Φρέντρικσεν

Αμφότεροι εξέφρασαν τη στήριξή τους προς το Κίεβο, δεσμευόμενοι για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια.Η Μαδρίτη πρόκεται να παράσχει άμεσα στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, ενώ η Δανία διαθέτει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατ. δολαρίων.

«Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω τον τρόμο και τις θηριωδίες του πολέμου του Πούτιν στους δρόμους της Μποροντιάνκα», έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter, η οποία συνοδεύεται από βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να περπατά στην πόλη, ανάμεσα σε συντρίμμια, δίπλα Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Δεν θα αφήσουμε μόνο του τον ουκρανικό λαό», επισήμανε στην ανάρτησή του ο Πέδρο Σάντσεθ, και κατόπιν της ακόλουθης συνάντησής του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ισπανία πρόκειται να συνδράμει περαιτέρω στρατιωτικά τις ουκρανικές δυνάμεις που τώρα δίνουν τη μάχη του Ντονμπάς.

Η Μαδρίτη θα παράσχει στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, μια προσφορά που αντιπροσωπεύει το διπλάσιο της στρατιωτικής βοήθειας που έχει στείλει έως σήμερα στο Κίεβο.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη αποστολή που γίνεται από την Ισπανία. Είναι υπερδιπλάσια απ' όσα έχουμε στείλει έως σήμερα», δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας, το 'Ιζαμπέλ', απέπλευσε σήμερα από ισπανικό λιμάνι με προορισμό την Πολωνία, μεταφέροντας 200 τόνους σύγχρονων πυρομαχικών και υλικού», επισήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Αυτό το πλοίο μεταφέρει 30 φορτηγά, ειδικά οχήματα μεταφοράς και 10 μικρά οχήματα με στρατιωτικό υλικό, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν στην Ουκρανία», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Η Μαδρίτη έχει έως τώρα στείλει στην Ουκρανία περίπου 12 αεροσκάφη που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, είχε αναφέρει τη Δευτέρα η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι η χώρα της θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία και θα στηρίξει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η ίδια επισήμανε ότι το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας της Δανίας προς την Ουκρανία ανέρχεται σε περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ