ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος σήμερα, δραματική η κατάσταση σε Μαριούπολη - Χάρκοβο

Ουκρανία: Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος σήμερα, δραματική η κατάσταση σε Μαριούπολη - Χάρκοβο
Μια 73χρονη κρατά μια πλαστική σακούλα με τα λιγοστά υπάρχοντά της. Μια εικόνα αγίας και φάρμακα ανάμεσα στα αντικείμενα που πήρε από τη Μαριούπολη. Η εικόνα τραβήχτηκε τη Μ. Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 AP Photo/Leo Correa

Η Ουκρανία δεν θα δημιουργήσει σήμερα, Μ. Παρασκευή ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί, λόγω των κινδύνων που υπάρχουν, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Λόγω του κινδύνου στις διαδρομές σήμερα, 22 Απριλίου, δεν θα λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», έγραψε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook. «Σε όλους αυτούς που περιμένουν να απομακρυνθούν: κάντε υπομονή, παρακαλώ κάντε κουράγιο!».

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» της πόλης στη νότια Ουκρανία, που σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.

«Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα –την πλήρη απομάκρυνση του πληθυσμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη», δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο στην κρατική τηλεόραση.

Δραματική η κατάσταση στο Αζοφστάλ, χωρίς προμήθειες οι άνθρωποι που είναι αποκλεισμένοι

Την ίδια ώρα, δραματική παραμένει η κατάσταση στο εργοστάσιο Αζοφστάλ , ένα μεγάλο συγκρότημα που κάποτε απασχολούσε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

Το εργοστάσιο είναι «κοντά στην καταστροφή», δήλωσε στο CNNi ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που κατέχει το Αζοφστάλ.

Ο Γιούρι Ρουζένκοβ αναφέρει πως υπήρχαν αρκετές προμήθειες για δύο έως τρεις εβδομάδες, αλλά έχουν περάσει σχεδόν οκτώ εβδομάδες που είναι αποκλεισμένοι εκεί μαχητές και άμαχοι.

Πρόσθεσε ότι όσοι βρίσκονται εκεί «δεν τα παρατούν».

Εκατοντάδες στρατιώτες, καθώς και πολίτες που αναζητούσαν καταφύγιο, πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί εκεί, ενώ συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις.

Ένα εκατ. άνθρωποι παραμένουν στο Χάρκοβο

Την ίδια ώρα, και ο δήμαρχος του Χάρκοβου, Ίχορ Τερεκχόβ δήλωσε στο BBC ότι περίπου το 30% του πληθυσμού είχε εγκαταλείψει την πόλη, ωστόσο ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν πίσω, με πολλούς να μην θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όπως καταγγέλλει, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας θανάτους αμάχους αμάχων και πολλούς τραυματισμούς.

«Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ στρατιωτών, είναι η δολοφονία ενός έθνους», επισημαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ