ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Ακυρώθηκε η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κύριλλο

Πόλεμος Ουκρανία: Ακυρώθηκε η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κύριλλο
Εικόνα από την πρώτη συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη στην Κούβα το 2016 AP Photo/Gregorio Borgia

Τα σχέδια για την πιθανή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Ρώσο Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο, στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο, έχουν ανασταλεί, αποκάλυψε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μιλώντας σε εφημερίδα της Αργεντινής.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το Βατικανό εξέταζε το ενδεχόμενο να παρατείνει το ταξίδι του Πάπα στον Λίβανο στις 12-13 Ιουνίου κατά μία ημέρα, ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με τον Κύριλλο στις 14 Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ.

Ο Πάπας δήλωσε στη La Nacion ότι λυπάται που το σχέδιο πρέπει να ανασταλεί ενώ όπως είπε, διπλωμάτες του Βατικανού συμβούλεψαν ότι μια τέτοια συνάντηση «θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλη σύγχυση αυτή τη στιγμή».

Η μοναδική συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στην Κούβα το 2016 και ήταν η πρώτη μεταξύ προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά το Μεγάλο Σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054.

Adalberto Roque/Pool photo via AP

Σημειώνεται πως ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει υποστηρίξει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ ο Φραγκίσκος έχει επικρίνει πολλές φορές εμμέσως τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ