ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για το Azovstal δηλώνει τώρα η Μόσχα

Ουκρανία: Έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για το Azovstal δηλώνει τώρα η Μόσχα
Το εργοστάσιο χάλυβα του Azovstal εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση. Αντί να επιτεθεί ο Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να το πολιορκήσουν σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τους υπερασπιστές του να παραδοθούν AP Photo/Mstyslav Chernov

Στον απόηχο των εκκλήσεων για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Μαριούπολη και ειδικά για την έκταση του Azovstal, και μετά τις ενδείξεις για ύπαρξη ομαδικών τάφων -κάτι που προστίθεται στις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία- η Μόσχα έκανε στροφή σήμερα, Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να τηρηθεί μια κατάπαυση του πυρός για να εκκενωθεί το εργοστάσιο χάλυβα.

Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να τηρήσει «οποιαδήποτε στιγμή» εκεχειρία «σε ολόκληρο ή σε τμήμα» του Azovstal -του τελευταίου προπύργιου των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη- για να επιτρέψει στους ενόπλους και τους αμάχους να φύγουν από τον χώρο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας και ορισμένων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία απαγορεύει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη είναι «αβάσιμοι», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, την κατάληψη, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες σφοδρών μαχών, του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης, εκτός από την βιομηχανική τοποθεσία του Azovstal. Αντί να επιτεθεί σε αυτόν τον τεράστιο, μερικώς υπόγειο χώρο, ο Πούτιν διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να τον πολιορκήσουν σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τους υπερασπιστές του να παραδοθούν. Χαρακτηριστικά, η εντολή ήταν «να μην περνάει ούτε μύγα».

Ωστόσο, σήμερα, η Μόσχα μιλά για «ανθρωπιστικό διάδρομο» με στόχο την απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal και την παράδοση των Ουκρανών ενόπλων -κάτι που θα «έλυνε τα χέρια» των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να διατηρήσουν στην περιοχή ομάδες ικανές να κρατήσουν σε πολιορκία και πάντως να μην επιτρέψουν στους Ουκρανούς να ξεκινήσουν αντίσταση από αυτόν τον θύλακα της πόλης-κλειδί.

«Το σημείο εκκίνησης για αυτήν την ανθρωπιστική παύση θα είναι να υψώσουν λευκές σημαίες οι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί σε όλο ή σε τμήμα του Azovstal», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ακόμη ότι οι πολίτες που θα απομακρυνθούν θα έχουν την επιλογή να μεταφερθούν σε εδάφη υπό ουκρανικό ή ρωσικό έλεγχο, οι ουκρανοί στρατιώτες θα λάβουν καλή μεταχείριση και οι τραυματίες θα λάβουν φροντίδα.

«Αυτή η ανθρωπιστική πρωτοβουλία από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ισχύει 24 ώρες το 24ωρο», συνεχίζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι «λεωφορεία και αυτοκίνητα», καθώς και ασθενοφόρα, είναι μόνιμα διαθέσιμα και έτοιμα «να μεταφέρουν ανθρώπους».

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει διαβιβάσει αυτή την πρόταση στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, στον ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και ότι αυτό το μήνυμα θα μεταδίδεται κάθε 30 λεπτά «από όλα τα ραδιοφωνικά δίκτυα προς τους ουκρανικούς ένοπλους σχηματισμούς του Azovstal».

Το ζήτημα της διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση της Μαριούπολης και άλλων υπό πολιορκία πόλεων έθεσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα, Παρασκευή.

Το θέμα τέθηκε «ευθέως και χωρίς περιστροφές» στον Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πηγή στο BBC, καθώς και υπό το φως του Ορθόδοξου Πάσχα.

Μποϊτσένκο στο CNNi: Μία ημέρα κατάπαυσης του πυρός αρκεί

Μιλώντας στο CNNi, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο τόνισε ότι μία ημέρα κατάπαυσης του πυρός αρκεί για να εκκενωθεί από αμάχους το Azovstal.

Μέσα στην αχανή έκταση όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο χάλυβα, εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι, μαζί με Ουκρανούς μαχητές.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανέφερε ότι την Τετάρτη επρόκειτο να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση της πόλης και μαζί εκείνων που βρίσκονται στον χώρο του εργοστασίου, ωστόσο η Ρωσία συνέχισε τους βομβαρδισμούς στις εγκαταστάσεις και η εκκένωσή τους δεν ήταν εφικτή.

Ακόμη και τώρα οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα, σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλο του δημάρχου της πολιορκημένης Μαριούπολης.

Η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική εδώ και εβδομάδες. Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα, ενώ εκτιμάται ότι από το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άμαχοι.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές για μαζικούς τάφους. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τέτοιου είδους τοποθεσίες έξω από την πόλη, ενώ υπάρχουν και άλλες ενδείξεις, όπως και αναφορές δημοσιογράφων που ερευνώνται. Στις δορυφορικές εικόνες απεικονίζονται περίπου 200 ομαδικοί τάφοι, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε αυτούς θα μπορούσαν να βρίσκονται ακόμη και 9.000 σοροί.

Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι έχουν στοιχεία για 50 θανάτους αμάχων την Μπούτσα, συμπεριλαμβανομένου εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες. Έκαναν λόγο για «ιστορία τρόμου» και τόνισαν ότι έχουν λάβει επίσημες καταγγελίες για ακόμη 300 δολοφονίες -κάτι που μπορεί να στηρίξει την κατηγορία για εγκλήματα πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ