ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στόχος ο έλεγχος Ντονμπάς και νότιας Ουκρανίας για πρόσβαση στην Υπερδνειστερία

Ρωσία: Στόχος ο έλεγχος Ντονμπάς και νότιας Ουκρανίας για πρόσβαση στην Υπερδνειστερία
Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα κινούνται σε αυτοκινητόδρομο σε περιοχή που ελέγχεται από ρωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις κοντά στη Μαριούπολη AP Photo/Alexei Alexandrov

Η πρώτη επίσημη παραδοχή της Μόσχας ότι επιδιώκει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μέσω ουκρανικού εδάφους που να συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία -τη χερσόνησο που προσάρτησε το 2014- ήρθε σήμερα, 58η ημέρα πολέμου, δια στόματος ενός ανώτατου Ρώσου στρατιωτικού αξιωματούχου.

«Από την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε κυριολεκτικά πριν από δύο ημέρες, ένα από τα καθήκοντα του ρωσικού στρατού είναι να ελέγχει πλήρως το Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία. Αυτό θα παράσχει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία» δήλωσε ο Ρουστάμ Μινεκάγιεφ, εν ενεργεία διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Ο Μινεκάεφ, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Επιχειρήσεων Αμυντικής Βιομηχανίας της περιοχής Σβερντλόφσκ, ανέφερε ότι στόχος ήταν η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς της Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Πρόσθεσε ότι ο έλεγχος στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου ρωσικά στρατεύματα έχουν σταθμεύσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επί του παρόντος μόνο μερικό έλεγχο της νότιας Ουκρανίας, με την ουκρανική κυβέρνηση να εξακολουθεί να ελέγχει τις βασικές πόλεις Μικολάιβ και Οδησσό.

Η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες απέσυρε τις δυνάμεις της στη βόρεια Ουκρανία μετά την αποτυχία να καταλάβει το Κίεβο, με Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι οι στρατηγικοί τους στόχοι είχαν μετατοπιστεί στην κατάληψη όλης της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους την Παρασκευή να διευκρινίσει ποια εδάφη εννοούσε με τον όρο νότια Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε τις ερωτήσεις στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ