ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη: Δίχως τέλος το δράμα των αμάχων - Ελπίδες για διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου

Μαριούπολη: Δίχως τέλος το δράμα των αμάχων - Ελπίδες για διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου
Ουκρανός πυροσβέστης κάθεται ανάμεσα στα συντρίμμια στην περιοχή Τσερνίχιβ AP Photo/Emilio Morenatti

Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει διάδρομος εντός της ημέρας για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να ανοίξουμε ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη», ανέφερε μέσω Facebook η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ αργά το βράδυ της Μ. Παρασκευής.

Η Βέρεστσουκ κατονόμασε εμπορικό κέντρο σε βόρειο τομέα της πόλης, που βρίσκεται πάνω σε έναν από τους δρόμους διαφυγής, ως το σημείο συγκέντρωσης των αμάχων το πρωί του Μ.Σαββάτου.

Αναγνώρισε πως αρκετές προσπάθειες να διανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι απέτυχαν και διαβεβαίωσε πως κατανοεί πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους αμάχους στη Μαριούπολη.

«Όμως κι εσείς κι εγώ πρέπει να προσπαθήσουμε, όσες φορές χρειαστεί, ώσπου να έχουμε αποτέλεσμα», συμπλήρωσε η Βέρεστσουκ.

Βέβαιος «για τη νίκη» και «πολύ σύντομα» ο Ουκρανός πρωθυπουργός

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ, δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του θα νικήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία πολύ σύντομα, αντιδρώντας στην προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, του Μπόρις Τζόνσον, πως παραμένει πιθανό η Ρωσία να επικρατήσει στη σύρραξη που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου.

«Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι η Ουκρανία θα νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο» και «η νίκη θα έρθει πολύ σύντομα», είπε ο κ. Σμίχαλ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ερωτηθείς για την προειδοποίηση του κ. Τζόνσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ