ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Πιέζει για απάντηση στο προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας η Μόσχα

Πόλεμος Ουκρανία: Πιέζει για απάντηση στο προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας η Μόσχα
AP Photo/Emilio Morenatti

Για στασιμότητα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κάνει λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει καμία απάντηση από πλευράς Κιέβου στο προσχέδιο συμφωνίας που φέρεται να παρέδωσε στο Κίεβο. Την ίδια ώρα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, κάνει λόγο για εκτενείς συνομιλίες με τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

«Αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες έχουν σταματήσει, επειδή μια άλλη πρόταση που μεταφέραμε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές πριν από περίπου πέντε ημέρες, η οποία συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψιν τα σχόλιά τους, παραμένει χωρίς απάντηση» είπε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, Παρασκευή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επιπλέον, ότι διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση της ουκρανικής ηγεσίας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. «Είναι πολύ περίεργο για εμένα να ακούω καθημερινά δηλώσεις, μεταξύ άλλων από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους συμβούλους του, που υποδηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου ανάγκη αυτές τις διαπραγματεύσεις, ότι δέχτηκαν τη μοίρα τους», σημείωσε ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας διαπραγματευτών, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επιβεβαίωσε δημοσίευμα που υποστήριζε πως πραγματοποιήθηκαν «πολλές και εκτενείς συνομιλίες» με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είπε ότι θα έχει απευθείας συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, «αν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αποφέρουν ουσιώδη αποτελέσματα». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Μισέλ ότι το Κίεβο δείχνει πως δεν είναι έτοιμο να αναζητήσει κοινώς αποδεκτές λύσεις και κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι είναι «απρόβλεπτη» στις διαπραγματεύσεις.

Οι δημόσιες αυτές τοποθετήσεις ήρθαν λίγες ώρες μετά την πρώτη επίσημη παραδοχή της Μόσχας ότι επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας που θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, καθώς και τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μέσω ουκρανικού εδάφους που να συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία - τη χερσόνησο που προσάρτησε το 2014.

Εν μέσω κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων στην ανατολική Ουκρανία, το Κρεμλίνον ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παρέδωσε στο Κίεβο ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις ρωσικές απαιτήσεις, χωρίς να διευκρινίζονται οι όροι που θέτει η Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το διέψευσε, δηλώνοντας ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο ειρήνης.

Συνάντηση Γκουτέρες με Πούτιν και Λαβρόφ στη Μόσχα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένετα να συναντηθεί την Τρίτη με τον Ρώσο Πρόεδρο, με αντικείμενο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ θα ταξιδέψει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Έρι Κανέκο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για ανάλογη επίσκεψη στην Ουκρανία.

«Καθοριστικές» οι επόμενες εβδομάδες

Η Ρωσία πιθανόν να αυξήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία και κατά μήκος των ακτών της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, με τις επόμενες εβδομάδες να θεωρούνται πιθανόν καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου.

«Δεν πρόκειται για ένα παραμύθι με επικείμενο αίσιο τέλος. Νομίζω ότι πιθανόν να δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση στην σφοδρότητα των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων στα ανατολικά, νομίζω ότι πιθανόν να δούμε μια εντατικοποίηση των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων κατά μήκος των ακτών», είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.

«Νομίζω ότι θα δούμε ότι είναι καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες», κατέληξε.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ