ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας υπό το φόβο κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσων το Πάσχα

Ουκρανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας υπό το φόβο κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσων το Πάσχα
AP Photo/Wong Maye-E

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, εν μέσω προειδοποιήσεων σχετικά με την πιθανότητα εκ νέου κλιμάκωσης των ρωσικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δήλωσή του σήμερα, Μ. Σάββατο.

Οι ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας θα ισχύσουν από σήμερα στις 7 μ.μ. τοπική ώρα έως τις 5 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή του Πάσχα στις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Μικολάιβ και Χερσώνα, στις συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.

Σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από σήμερα στις 11 μ.μ. έως την Κυριακή του Πάσχα στις 5 π.μ., τοπική ώρα.

Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να ελέγξει πλήρως το Ντονμπάς και απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι.

Αξιωματούχοι στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Σούμι προέτρεψαν τους κατοίκους να αποφύγουν να παραστούν στις λειτουργίες, λέγοντας ότι ρωσικές «προκλήσεις» είναι πιθανές και υπενθυμίζοντας ότι πολλές εκκλησίες έχουν επίσης καταστραφεί.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ρωσική εισβολή, έχει μέχρι στιγμής καταστρέψει έως και το 30% των υποδομών στην Ουκρανία, με το κόστος των ζημιών να ανέρχεται σε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

Ρωσία: Ο πατριάρχης Κύριλλος προσεύχεται για ειρήνη αλλά δεν καταδικάζει τον πόλεμο

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, πατριάρχης Κύριλλος, εξέφρασε την ελπίδα του να λήξει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας.

«Είθε ο Κύριος πρώτα απ' όλα να συμφιλιώσει τον λαό μας στην Ουκρανία, στο Ντονμπάς, όπου ακόμα χύνεται αίμα», είπε σε λειτουργία που τέλεσε στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα.

«Ο Θεός να δώσει αυτό το δώρο του Πάσχα, να βοηθήσει όσους εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη σύγκρουση να ηρεμήσουν τις καρδιές, το μυαλό, την ψυχή τους, ώστε οι εσωτερικές διαμάχες να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό και να βασιλέψει η πολυαναμενόμενη ειρήνη», συμπλήρωσε.

Στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πατριάρχης Κύριλλος έχει στο παρελθόν υποστηρίξει με δηλώσεις του τη ρωσική εισβολή, προκαλώντας αντιδράσεις εντός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ