ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο πατριάρχης Κύριλλος προσεύχεται για ειρήνη αλλά δεν καταδικάζει τον πόλεμο

Ρωσία: Ο πατριάρχης Κύριλλος προσεύχεται για ειρήνη αλλά δεν καταδικάζει τον πόλεμο
«Ο Θεός να δώσει αυτό το δώρο του Πάσχα, να βοηθήσει όσους εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη σύγκρουση να ηρεμήσουν τις καρδιές, το μυαλό, την ψυχή τους, ώστε να βασιλέψει η πολυαναμενόμενη ειρήνη», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος AP Photo / Alexander Zemlianichenko

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, Πατριάρχης Κύριλλος, εξέφρασε την ελπίδα του να λήξει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας.

«Είθε ο Κύριος πρώτα απ' όλα να συμφιλιώσει τον λαό μας στην Ουκρανία, στο Ντονμπάς, όπου ακόμα χύνεται αίμα», είπε σε λειτουργία που τέλεσε στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα.

«Ο Θεός να δώσει αυτό το δώρο του Πάσχα, να βοηθήσει όσους εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη σύγκρουση να ηρεμήσουν τις καρδιές, το μυαλό, την ψυχή τους, ώστε οι εσωτερικές διαμάχες να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό και να βασιλέψει η πολυαναμενόμενη ειρήνη», συμπλήρωσε.

Στενός σύμμαχος του Πούτιν, ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει στο παρελθόν υποστηρίξει με δηλώσεις του τη ρωσική εισβολή, προκαλώντας αντιδράσεις εντός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Απέτυχε και σήμερα η εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη

Μια ακόμα προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από την πολύπαθη Μαριούπολη έπεσε στο κενό με τον βοηθό του δημάρχου της πολιορκημένης πόλης να κατηγορεί τη Ρωσία για την αποτυχία.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, παρόλο που 200 κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν συγκεντρωθεί για να αποχωρήσουν ο ρωσικός στρατός τους είπε να διαλυθούν.

Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, είχε σχεδιαστεί να γίνει σήμερα, όπως δήλωσε νωρίς το πρωί η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι οι άμαχοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης και υπήρχαν ελπίδες ότι η απομάκρυνσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει γύρω στις 12.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Όλες οι εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Live Blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ