ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΑΣΕ «ανησυχεί» για αγνοούμενα μέλη στην ρωσοκρατούμενη Ανατολική Ουκρανία

Ο ΟΑΣΕ «ανησυχεί» για αγνοούμενα μέλη στην ρωσοκρατούμενη Ανατολική Ουκρανία
Ο ΟΑΣΕ απομάκρυνε μεγάλο μέρος του προσωπικού του από τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου (AP Photo/Lisa Leutner)

Ο μεγαλύτερος οργανισμός ασφαλείας του κόσμου εξέφρασε ανησυχία την Κυριακή, αφού πολλά από τα μέλη του που είναι Ουκρανοί πιστεύεται ότι συνελήφθησαν σε φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη στα ανατολικά της χώρας.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απομάκρυνε μεγάλο μέρος του προσωπικού του από τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε tweet την Κυριακή, ανέφεραν: «Ο ΟΑΣΕ ανησυχεί εξαιρετικά για το γεγονός ότι ορισμένα μέλη της εθνικής αποστολής @OSCE_SMM στερήθηκαν την ελευθερία τους στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ».

Πρόσθεσε ότι «χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα κανάλια για να διευκολυνθεί η απελευθέρωσή τους».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι υπηρεσίες ασφαλείας των αυτονομιστών του Λουχάνσκ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι συνέλαβαν δύο μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ.

Το TASS είπε ότι ένας από αυτούς «ομολόγησε» ότι παρέδωσε «εμπιστευτικές στρατιωτικές πληροφορίες σε εκπροσώπους ξένων ειδικών υπηρεσιών» και ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για εσχάτη προδοσία εναντίον τους.

Την Κυριακή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, ζήτησε να απελευθερωθούν τα μέλη του σώματος.

«Τα ψέματα της Ρωσίας που ισχυρίζονται ότι το ουκρανικό προσωπικό @OSCE—SMM κατασκοπεύει για την ουκρανική κυβέρνηση είναι καταδικαστέα», έγραψε στο Twitter.

«Το προσωπικό υπηρέτησε πιστά και αμερόληπτα τον @OSCE. Οποιοδήποτε προσωπικό κρατείται θα πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και θα λογοδοτήσει για οποιαδήποτε βλάβη υποστεί».

Ο ΟΑΣΕ με έδρα τη Βιέννη έχει 57 κράτη μέλη σε τρεις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ