ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός στο υπό πολιορκία εργοστάσιο Azovstal ανακοίνωσε η Μόσχα

Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός στο υπό πολιορκία εργοστάσιο Azovstal ανακοίνωσε η Μόσχα
Δορυφορική εικόνα του Planet Labs PBC από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη Planet Labs PBC via AP

Κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο Azovstal στην Ουκρανία ανακοίνωσε την Δευτέρα του Πάσχα η Μόσχα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να επιτρέψουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο, στη Μαριούπολη, από τις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα 25 Απριλίου.

Το υπουργείο λέει ότι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο μπορούν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι κατηγορίες των ανθρώπων στους οποίους επιτρέπεται να φύγουν είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και το προσωπικό του εργοστασίου.

«Εάν άμαχοι παραμένουν στο εργοστάσιο, εμείς αξιώνουμε ρητά από τις αρχές του Κιέβου να δώσουν στις διοικητές των (ουκρανικών) εθνικιστικών δυνάμεων την εντολή να τους αφήσουν», συμπληρώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο χαλυβουργείο βρίσκονται μεταξύ 300 και 1.000 αμάχων και όπως αναφέρουν πηγές στο Skynews ορισμένοι από αυτούς που έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγειες αποθήκες στο εργοστάσιο, βρίσκονται εκεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και δεν έχουν δει φως της ημέρας εδώ και εβδομάδες.

Την Παρασκευή 22 Απριλίου η Μόσχα έκανε στροφή υποστηρίζοντας ότι μπορεί να τηρηθεί μια κατάπαυση του πυρός για να εκκενωθεί το εργοστάσιο χάλυβα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έπειτα από σχεδόν δύο μήνες σφοδρών μαχών, του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης, εκτός από την βιομηχανική τοποθεσία του Azovstal, αντί να επιτεθεί σε αυτόν τον τεράστιο, μερικώς υπόγειο χώρο, διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να τον πολιορκήσουν σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τους υπερασπιστές του να παραδοθούν. Χαρακτηριστικά, η εντολή ήταν «να μην περνάει ούτε μύγα».

Το εργοστάσιο κατά την πολιορκία

«Το σημείο εκκίνησης για αυτήν την ανθρωπιστική παύση θα είναι να υψώσουν λευκές σημαίες οι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί σε όλο ή σε τμήμα του Azovstal», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων, η Ρωσία πραγματοποίησε πέντε επιθέσεις σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας.

Μάλιστα ο επικεφαλής των σιδηρόδρομων, Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις έγιναν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ