ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουκρανία αφιερώνει το Bella Ciao η Ιταλία κατά την επέτειο Απελευθέρωσής της από το φασισμό

Στην Ουκρανία αφιερώνει το Bella Ciao η Ιταλία κατά την επέτειο Απελευθέρωσής της από το φασισμό
«Σήμερα το πρωί ξύπνησα και βρήκα τον εισβολέα»... Photo by Chris McGrath/Getty Images

Την 77η επέτειο Απελευθέρωσης από το ναζισμό και το φασισμό εορτάζει η Ιταλική Δημοκρατία σήμερα, 25η Απριλίου, αποδίδοντας τιμή στα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αφιερώνοντας, διά του προέδρου της Σέρτζο Ματαρέλα, στην Ουκρανία που αντιστέκεται το τραγούδι που έγινε ύμνος των παρτιζάνων, Βella Ciao.

Κατά την ομιλία του μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Νάπολη, ο πρόεδρος της Ιταλίας μίλησε για τη «στρατηγική καμένης γης» της ναζιστικής Γερμανίας ενάντια στον αγώνα των πολιτών για ελευθερία «φθάνοντας» ως την «απρόβλεπτη και δραματική περίοδο που διανύουμε σήμερα στην Ευρώπη».

«Tις πρώτες ώρες της 24ης Φεβρουαρίου μάθαμε όλοι ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εισέβαλαν στην Ουκρανία, στα εδάφη της, από πολλαπλές κατευθύνσεις. Κίεβο, Χάρκοβο, Ντονέτσκ, Μαριούπολη, Οδησσός. Όπως όλοι εκείνο το πρωινό ένιωσα βαθιά ανησυχία, θλίψη και αγανάκτηση» ανέφερε ο Σέρτζο Ματαρέλα.

«Και αμέσως μου ήλθε στο νου η σκέψη των Ουκρανών που ξύπνησαν από τις βόμβες και υπό τον ήχο των αρμάτων. Σκεπτόμενος εκείνους, μου ήλθαν στο νου, όπως και στη γερουσιαστή Λιλιάνα Σέγκρε, οι λέξεις 'σήμερα το πρωί ξύπνησα και βρήκα τον εισβολέα'. Γνωρίζουμε όλοι που ανήκουν οι λέξεις αυτές -είναι οι πρώτες του 'Bella Ciao'» επισήμανε.

Ο Σέρτζο Ματαρέλα συνέχισε λέγοντας πως αυτό το πισωγύρισμα της Ιστορίας συνιστά κίνδυνο για όλους, και όχι μόνο για την Ουκρανία -για όλους της Ευρωπαίους και σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα.

Λιλιάνα Σέγκρε: Σήμερα το Bella Ciao «ανήκει» στην Ουκρανία

Για «μία διαφορετική 25η Απριλίου» μιλά η Λιλιάνα Σέγκρε, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και ισόβια γερουσιαστής της Ιταλίας. «Είναι μία 25η Απριλίου κατά την οποία ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη» δήλωσε προ ημερών αναφερόμενη στην 77η επέτειο Απελευθέρωσης.

«H ιστορία έχει δείξει ότι την ειρήνη δεν την αποκτάς μένοντας άπραγος ή ενδίδοντας στους επιτιθέμενους. Αυτήν την 25η Απριλίου, τραγουδώντας το Bella Ciao θα σκεφτόμαστε τους Ουκρανούς που 'ξυπνώντας βρήκαν τον εισβολέα'», είπε η Λιλιάνα Σέγκρε αναφερόμενη τον αντισταστικό ύμνο υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο ουκρανός λαός έχει δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία και η αντίστασή του πρέπει να υποστηριχθεί, αναφέρει η ισόβια γερουσιαστής της Ιταλίας, τονίζοντας πως δεν μπορεί να είναι δυνατή μία πολιτική ίσων αποστάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ