ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έκκληση Πάπα προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να εργαστεί για την ειρήνη

Ουκρανία: Έκκληση Πάπα προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να εργαστεί για την ειρήνη
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη Κύριλλο. Υπό το φως της ρωσικής εισβολής, ο ποντίφικας έχει αναβάλει σχεδιαζόμενη για τον Ιούνιο συνάντησή τους Adalberto Roque/Pool photo via AP

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε μήνυμα στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για το Ορθόδοξο Πάσχα, στο οποίο τον καλεί να εργαστεί για την ειρήνη στην εμπόλεμη Ουκρανία.

«Αγαπητέ αδελφέ! Ας μπορέσει, το Άγιο Πνεύμα, να μεταμορφώσει τις καρδιές μας και να μας μετατρέψει σε πραγματικούς ειρηνοποιούς, ιδίως για την Ουκρανία, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο, ώστε η μεγάλη καθοριστική στιγμή του Πάσχα- από τον θάνατο στην νέα ζωή εν Χριστώ- να γίνει πραγματικότητα για τον ουκρανικό λαό, που επιθυμεί μια νέα αυγή, η οποία να θέσει τέλος στο σκότος του πολέμου» αναφέρει στο μήνυμά του ο Πάπας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει εκφράσει την ελπίδα του να λήξει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την αποκαλούμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας.

«Είθε ο Κύριος πρώτα απ' όλα να συμφιλιώσει τον λαό μας στην Ουκρανία, στο Ντονμπάς, όπου ακόμα χύνεται αίμα», είχε δηλώσει στη λειτουργία που τέλεσε στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα.

«Ο Θεός να δώσει αυτό το δώρο του Πάσχα, να βοηθήσει όσους εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη σύγκρουση να ηρεμήσουν τις καρδιές, το μυαλό, την ψυχή τους, ώστε οι εσωτερικές διαμάχες να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό και να βασιλέψει η πολυαναμενόμενη ειρήνη», συμπλήρωσε.

Στενός σύμμαχος του Πούτιν, ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει στο παρελθόν υποστηρίξει με δηλώσεις του τη ρωσική εισβολή, προκαλώντας αντιδράσεις εντός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Υπό το φως της ρωσικής εισβολής, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αναβάλει σχεδιαζόμενη για τον Ιούνιο συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ