ΚΟΣΜΟΣ

Κείσικ: Ο τελευταίος αντίπαλος του Τραμπ παραιτείται από τη διεκδίκηση του χρίσματος

Κείσικ: Ο τελευταίος αντίπαλος του Τραμπ παραιτείται από τη διεκδίκηση του χρίσματος
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών της Καλιφόρνια, που πραγματοποιήθηκε στο Μπερλινγκέιμ του Σαν Φρανσίσκο και χαρακτηρίστηκε από επεισόδια κατά του Τραμπ στην πρεμιέρα. Η φωτογραφία είναι από την πρώτη αυτή ημέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 29 Απριλίου 2016 REUTERS/Stephen Lam

Μετά από την απόσυρση της υποψηφιότητας Κρουζ, ο τρίτος διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών Τζον Κέισικ (John Kasich) εγκαταλείπει και αυτός την κούρσα.

Την είδηση μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση του 63χρονου κυβερνήτη του Οχάιο.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο από διαρροές συνεργατών του ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα να χτυπηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) και ως εκ τούτου ο Κέισικ θα επικεντρωθεί στα επόμενα βήματά του μέχρι το εθνικό συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο στο Κλίβελαντ (18-21/7).

«Δεν του κάνει καρδιά»

GOP delegates 2016 05 04 John Kasich drops out sources say CNNPolitics com

Σήμερα, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντούσε χρηματοδότες της καμπάνιας του, και –όπως αναφέρουν πηγές στο CNN«δεν του κάνει καρδιά» («My heart is not in this») πλέον να διεκδικήσει το χρίσμα, αν και θεωρητικά έχει ακόμα πιθανότητες.

Έως αργά το βράδυ της Τρίτης, οι πληροφορίες που έρχονταν από το επιτελείο του ήταν συγκεχυμένες. Υψηλόβαθμα στελέχη επέμεναν ότι ο Κέισικ θα παρέμενε στην κούρσα, παρά την απόσυρση του Τεντ Κρουζ. Όπως είπαν: «υπάρχουν πολλά για να παλέψουμε: η ψυχή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και το μέλλον της Αμερικής».

Η εξαιρετική δημοφιλία, που απολαμβάνει ο κυβερνήτης Κέισικ στην πολιτεία του Οχάιο με δύο κερδισμένες εκλογικές αναμετρήσεις από το 2010, δεν φάνηκε αρκετή για να του δώσει έστω και μία νίκη στις υπόλοιπες πολιτείες όπου έχει αναμετρηθεί έως τώρα.

Μπορεί, όμως, να του δώσει την υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, καθώς το Οχάιο συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «μωβ» πολιτείες ή swing states, όπου το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών υποψηφίων δεν θεωρείται δεδομένο από τους «κόκκινους» Ρεπουμπλικανούς και τους «μπλε» Δημοκρατικούς (σ.σ η διαφορά κυμαίνεται κάτω του 5%).

Με δεδομένο ότι σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες πλην των Μέιν (Maine) και Νεμπράσκα (Nebraska) ο νικητής παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων, πολιτείες όπως το Οχάιο, η Φλόριντα, η Αιόβα και το Κολοράντο μετρούν ιδιαίτερα στην προεκλογική καμπάνια των υποψήφιων προέδρων των δύο μεγάλων κομμάτων. Παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο ένας τύπος πολιτικού σαν τον Κέισικ μπορεί να συντονιστεί με το φαινόμενο Τραμπ.

Ο ίδιος ο Κέισικ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που σε μερικούς κύκλους των Ρεπουμπλικανών φαντάζει ως μοναδική ελπίδα σωτηρίας της αξιοπιστίας του κόμματος.

Από άλλον γαλαξία

Τον προηγούμενο μήνα, ο Κέισικ κέρδισε στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών του Οχάιο, αναπτερώνοντας το ηθικό των υποστηρικτών του, που ακόμα βλέπουν σε αυτόν τον μοναδικό μετριοπαθή και σοβαρό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο δρόμο για την Ουάσιγκτον.

Όμως, όπως έδειξε και χθεσινή αναμέτρηση στην Ιντιάνα, το προφίλ αυτό δεν φαίνεται να τραβά τον μέσο Ρεπουμπλικανό ψηφοφόρο της εποχής Ομπάμα. Η ίδια η θητεία του στο Οχάιο, όπου έδωσε ξεκάθαρη στήριξη στο πρόγραμμα Medicaid, δείχνει έναν πολιτικό που βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις των δεξιών Δημοκρατικών. Ο ίδιος δεν έχει διστάσει να αυτοσαρκαστεί, λέγοντας σε ανύποπτο χρόνο ότι θα τα κατάφερνε καλύτερα, αν ήταν υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος.

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η καμπάνια του Κέισικ ξεχώρισε για την απουσία προσωπικών επιθέσεων με χαρακτηρισμούς και χτυπήματα κάτω από τη μέση, όπως δεν σταματούσαν να μετρούν τα επιτελεία των υπολοίπων συνυποψήφιών του και τα οποία έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου αμηχανία στους θεσμικούς της Ουάσιγκτον. Ξεχώρισε, επίσης, και για την έλλειψη χρημάτων σε σχέση με τα ποσά που κατάφεραν να μαζέψουν οι αντίπαλοί του.

Όσο κινείται κανείς αριστερότερα στο πολιτικό φάσμα, τόσο πιο απαξιωτικά αναφέρεται στα πιο πρόσφατα έργα και ημέρες των Ρεπουμπλικανών, που μοιάζουν έτη φωτός μακριά από το Great Old Party της σύγχρονης αμερικανικής μυθολογίας.

Μέχρι πριν από λίγες ώρες στο επίσημο λογαριασμό του Τζον Κέισικ στο Twitter επικρατούσε σιγή ασυρμάτου. Όλα τα μηνύματα στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έως και αυτήν την ύστατη ώρα πως ο «διαφορετικός» υποψήφιος παραμένει εντός κούρσας.

Αυτό φάνηκε, τουλάχιστον, να δείχνει βίντεο που μνημονεύει τη σημερινή «Ημέρα Star Wars». Η γνωστή εισαγωγή της σειράς μετατρέπεται σε περιγραφή της «αυτοκρατορίας» που θα προκύψει «σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον» υπό την ηγεσία της Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton), η οποία στο μεσοδιάστημα έχει καταγάγει μεγάλη νίκη επί του Τραμπ.

Εν έτει 2017, ο εφιάλτης των Ρεπουμπλικανών γίνεται πραγματικότητα μέσα από μια σειρά επιλογών προσώπων και πολιτικών της πρώτης γυναίκας προέδρου των ΗΠΑ, που μόνο ένας θα μπορούσε να αποτρέψει· μαντέψτε ποιος.

«Η μόνη μας ελπίδα» («Our only hope») τιτλοφορείται το βίντεο, για τον υποψήφιο που οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν ως τον ικανότερο να χτυπήσει την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Όπως φαίνεται, για αυτό το είδος Ρεπουμπλικανών δεν υπάρχει ελπίδα. Και είμαστε ακόμα στο 2016.

Indiana Kasich heart 2016 05 04T161146Z 226197266 TM3EC540XDI01 RTRMADP 3 USA ELECTION KASICH

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Τζον Κέισικ σε προεκλογική συγκέντρωση στις Συρακούσες (Syracuse) της Νέας Υόρκης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

Kasich 2016 05 04 Thank You Kasich for America

Αργά το βράδυ της Τετάρτης 4 Μαΐου 2016, ο Τζον Κέισικ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τις ευχαριστίες του προς τους υποστηρικτές του, αποσύροντας και επισήμως την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Οι επόμενες εννέα αναμετρήσεις έως τις εκλογές της 7ης Ιουνίου (Μοντάνα, Νιου Τζέρσεϊ, Νέο Μεξικό, Νότια Ντακότα και Καλιφόρνια) αποκτούν διαδικαστικό χαρακτήρα - Πηγή: johnkasich.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ